Home Izdvojeno Bili smo na 13.natjecanju orača Zagrebačke županije…

Bili smo na 13.natjecanju orača Zagrebačke županije…

PODIJELITE

Seoska idila u Maloj Buni. Upeklo je sunce, pod šatorom se stisnuli posjetitelji, a vrijedni poljoprivrednici upalili strojeve. „Ovakav jedan dobar traktor košta između 60 i 70 tisuća kuna, a danas vam subvencija pokriva gotovo 90 posto poljoprivredne mehanizacije“, priča predsjednik Svjetske oračke organizacije Tugomir Majdak dok dečki polako pale strojeve i pripremaju se za start natjecanja tko će najbolje izorati brazdu. Svi su oni na taj način doprinose afirmaciji hrvatskog sela, ali i poljoprivrede, pa samim time i domaćih proizvoda, hrane, a neposredno i turizma“, priča dalje Majdak. Na 13. po redu natjecanju orača Zagrebačke županije traktore je upalilo njih jedanaest. Trebalo ih je nastupiti trinaest, no dvojica su odustala, jednom se teren činio prezahtjevnim, kroz smijeh priča organizator.

Natjecanje U Oranju. Oraci, Traktori, Poljoprivreda (4)

KROZ LAGOVE LAKŠE DO SREDSTAVA
No, zašto oranje?, pitam dalje. Natjecateljsko oranje, kaže, dobra je škola za proizvodno oranje koje bi svaki poljoprivrednik u svom poslovanju trebao primjenjivati „Oranjem se ne utječe samo na izgled parcele, već se priprema tlo za sjetvu, što neposredno utječe i na prinos poljoprivrednih kultura. Osim toga, kroz natjecateljski duh orači treniraju spretnost, privlače posjetitelje, te na zanimljiv način spajaju gospodarstvo, poljoprivredu i turizam“, priča Majdak. Iako su članovi Svjetske oračke organizacije od 2005., hrvatski orači već imaju zapažene rezultate, a svojim znanjem i vještinama uspješno pariraju i puno većim svjetskim silama.
Ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju i njena afirmacija, posebice u vremenima gospodarske krize itekako je nužna.

Natjecanje U Oranju. Oraci, Traktori, Poljoprivreda (27)Ulaganjem u poljoprivredu prednjači i Europa koja dobar dio financijskog kolača ulaže u stimulaciju poljoprivrednika i gospodarstvenika, posebice na lokalnim razinama.
Taj novac do njih dolazi putem lokalne i regionalne samouprave ili pak Lokalnih aktivističkih grupa, LAG-ova, čije je djelovanje posebno osnaženo posljednjih nekoliko godina. Tako su i manifestaciju u Buni organizacijski i financijski potpomogla dva LAG-a koja djeluju na prostoru Zagrebačke županije, a koji su za ovu manifestaciju dobili sedam tisuća kuna. „Važna je dobra organizacija i kvalitetno sastavljeni programi, a udruživanjem lokalnih grupa snažnije se može istupiti na tržištu Europske unije te osigurati sredstva za zajedničko kvalitetnije djelovanje“, priča Petar Rebernišak iz LAG-a Zrinska Gora-Turopolje.

PAD POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE ZA GOTOVO 80 POSTO

Natjecanje u oranju, koju su uz LAG-ove financijski poduprli i Zagrebačka županija te Grad Velika Gorica za cilj ima i promociju ruralnog razvoja, održivosti hrvatskog sela i poljoprivrede, te OPG-ova kojih je, svjedoci smo, iz godine u godinu sve manje. Sukladno proračunskim sredstvima u državi mijenjaju se i izdvajanja za poljoprivredu. S druge pak strane tu su EU potpore koje poljoprivrednici mogu koristiti, no neke zakonske prakse trebale bi se mijenjati kako bi poljoprivrednici za svoje projekte mogli jednostavnije dobiti sredstva, napominje Majdak uz dodatak kako se u ruralni razvoj godišnje ulaže 333 milijuna eura, a u 2014. i 2015. proći će bez ijednog provedenog projekta.Natjecanje U Oranju. Oraci, Traktori, Poljoprivreda (13)

„Još se državna administracija nije dovoljno uklopila kako bi dala kvalitetan odgovor poljoprivredi“, zaključuje Majdak.
A ona gradska, priča nam pročelnica Zlata Filipović, itekako se trudi održati poljoprivrednu proizvodnju na selu. No i to je postalo sve izazovnije. Razočaravajući podaci govore da je poljoprivredna proizvodnja pala za čak 80 posto. Gase se OPG-ovi, slabo se proizvodi, na selima više nema potrebe za poljoprivrednom, izumiru domaćinstva, stoka…
Prije 15 godina kad je došla na čelo gradskog Odjela za poljoprivredu, prisjeća se Filipović, na aukciji steonih junica bilo je oko 15 tisuća junica, a sada ih imamo 1200.
„Grad ima razumijevanja za poljoprivrednike, ali unatoč tome proizvodnja pada i ljudi gube interes, a mi smo bar još jedna od rijetkih zemalja koja ima za ponuditi zdravu hranu, vodu i turizam, kaže Filipović.
No, nema odustajanja, brazda je već duboko zaorana. A da te aktivnosti cijeni i država dokazuje i podatak da je upravo Velika Gorica dobila domaćinstvo i organizaciju Državnog prvenstva u oranju koje će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike održati sljedeće godine.

[gmedia id=84]