Home Politika BEKAVAC I GRMOJA O značaju Plemenite Opčine Turopoljske i neriješenim problemima

BEKAVAC I GRMOJA O značaju Plemenite Opčine Turopoljske i neriješenim problemima

Održana je konferencija za medije. Grmoja "Podržavam inicijativu da se vrati nepravedno oduzeta imovina."

PODIJELITE

Tema današnje pressice MOST-a na kojoj je sudjelovao kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac te zastupnik MOST-a Nikola Grmoja, bila je značaj Plemenite Opčine Turopoljske te određena problematika s njihovim djelovanjem.

Kako navodi Bekavac, upravo je Plemenita Opčina Turopoljska zaslužna za zajedništvo i Turopolje kakvo danas poznajemo i baštinimo. “Plemenita Opčina Turopoljska imat će poseban značaj u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i EU Fondove i znatno ćemo bolje koristiti potencijale Turopolja i njihove povijesne zasluge kako bi negdašnji povijesni značaj modernizirali i na suvremeni način predstavili potencijale Turopolja koji nisu dovoljno prepoznati.“, govori Bekavac i dodaje kako će se u Gorici raditi spomenik turu i turopoljskoj svinji koja je, smatra, danas zanemareni prirodni resurs. Navodi i kako će pokrenuti postupak promjene imena dviju ulica u Velikoj Gorici koje će dobiti nazive po imenima Zdravka pl. Lučića te Franje pl. Kosa.

Okupljenima se obratio i Stjepan Rakarec, predstavnik Udruga zemljišnih zajednica koja se, kako kaže, godinama bori za povrat oduzete imovine Plemenite Opčine Turopoljske i drugih općina na području Županije. Pričao je o potencijalima, prednostima i mogućnostima turopoljskog kraja za koje smatra da su političke opcije do sada iskorištavale u vlastitu korist. Svoju podršku zato daje kandidatu Ivanu Bekavcu za kojeg očekuje da će te probleme riješiti. Dodajemo kako je Rakarec danas istupao u vlastito ime.

Nikola Grmoja izrazio je čast što je zastupnik Turopolja, no ističe da se problemi po pitanju imovinsko-pravnih odnosa trebaju riješiti. “Podržavam inicijativu da se vrati nepravedno oduzeta imovina Plemenite Opčine Turopoljske. Do danas ni jedan metar kvadratni nije vraćen, a to je obećano još 1991. od strane Vladimira Šeksa. Kada Ivan preuzme vlast u Velikoj Gorici, mi ćemo u Saboru biti potpora za inicijativu da se pokrene vraćanje oduzete imovine. Ta nepravda se mora ispraviti i uvjereni smo da se po tom pitanju može napraviti više. Niti jedan gradonačelnik Velike Gorice do sada po tom pitanju nije napravio ništa.”, govori Grmoja.

Bekavac je istaknuo kako mu je fokus na budućnosti, no da će iskoristiti vrijednosti i tradiciju Turopolja kako bi sugrađanima otvorio oči i prikazao potencijale našeg kraja. “Proteklih 30 godina su provedeni brojni postupci kojima je dokazano da postoje oni koji su svoja legitimna povijesna prava sačuvali i ostvarili te na taj način osigurali budućnost i kontinuitet prava koji u budućnosti može donijeti samo bolje gospodarenje i upravljanje imovinom.”, dodaje.

Na konferenciji nije bilo predstavnika Plemenite Opčine Turopoljske jer, kako navodi Bekavac, oni su na konferenciji željeli prikazati mišljenje i stavove MOST-a, no da bi i članove POT-a također trebalo ispitati o navedenoj situaciji. Rakarac je dodao i da je po njemu neprihvatljivo da se Plemenita Opčina Turopoljska petlja u politiku.