Home Izdvojeno Ante Radonić održat će predavanje o najnovijim dostignućima iz područja svemirske tehnologije

Ante Radonić održat će predavanje o najnovijim dostignućima iz područja svemirske tehnologije

PODIJELITE

Poznati hrvatski astronom, edukator i umirovljeni voditelj Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu, Ante Radonić održat će sutra, 15. ožujka u 18 sati, u Dvorani Galženica predavanje pod nazivom ”Elon Musk, SpaceX i svemirski letovi”.

– Na predavanju ćemo također komentirati i nedavno uspješno lansiranje rakete-nosača ”Falcon Heavy”, zatim značenje lansiranja u svemir sportskog električnog kabrioleta ”Tesla Roadster”. Dotaknuti ćemo se i pokusnog leta kapsule ”Dragon 2” koja će astronaute prevoziti o orbitu oko Zemlje. Čut ćemo o budućim planovima tvrtke jer SpaceX planira gradnju najveće rakete u povijesti čovječanstva koja će služiti za potrebe transporta na Mars. Bit će to raketa za iduće desetljeće i za iduću stranicu povijesti ljudskog roda – kažu iz Knjižnice Galženica koja organizira ovo predavanje.

Kada je prije šesnaest godina poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao svoju tvrtku SpaceX, nitko nije ni pretpostavljao koliki će prodor ta tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije, kažu u Knjižnici. Danas, uspješnim vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom ta je tvrtka napravila povijesnu prekretnicu na polju lansiranja satelita te danas niti jedna svemirska agencija više ne može konkurirati SpaceX-u po cijeni usluge, mogućnostima lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih istraživačkih letjelica prema drugim planetima.