Home Izdvojeno Albanska avantura folkloraša iz Lomnice i Mlake

Albanska avantura folkloraša iz Lomnice i Mlake

Publici su prenijeli dio narodnih običaja, a najzapaženija i ovdje je bila koreografija žetvenih običaja, točka po kojoj je KUD Nova zora specifičan i poseban

PODIJELITE

Kulturno umjetničko društvo Nova zora i KUD Velika Mlaka nedavno su se vratili s Međunarodnog festivala folklora u Draču u Albaniji gdje su boravili krajem kolovoza i početkom rujna.

“Na festivalu smo prikazali kulturnu tradiciju našeg Turopolja. Posebnu pohvalu smo dobili od direktora festivala za izvedbu žetve, jer to je bilo posebnije, to je tradicijski folklor koji organizator upravo želi uvesti, da i druge zemlje predstave svoju tradiciju uz ples. Predstavili smo Hrvatsku u najboljem svjetlu”, kažu nam iz KUD-a Velika Mlaka.

U relativno kratkom vremenu održali su dva nastupa, a hrvatska zastava vijorila je na središnjem trgu u Draču. Na festivalu kroz ples i glazbu predstavile su se kulturne tradicije, šarenilo nošnji različitih zemalja kao što je Poljska, Bugarska, Rumunjska, Crna Gora, Hrvatska… Kroz pjesmu, ples i glazbu ostvarila su se mnoga prijateljstva, grupe su se družile , ostvarili kontakti. Sigurno su takvi festivali i susreti najbolji ambasadori svoje zemlje, poručili su folkloraši.