Home Izdvojeno Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća: Lokalni linijski prijevoz, stanje prometnica, božićnice..

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća: Lokalni linijski prijevoz, stanje prometnica, božićnice..

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Na temelju članka 27. stavak 2. točka 3. Poslovnika Gradskog vijeća za danas je sazvana 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica raspravlja se o 23. točne Dnevnog reda.

Sam početak krenuo je burno.

Ivo Jelušić iz kluba SDP-a je prije početka Aktualnog sata istaknuo kako ne smatra svrsishodnim to što su na istoj Gradskoj sjednici i rebalans i izglasavanje novog proračuna. Prijedlog mu je da točka 4. o prijedlogu Proračuna bude maknuta s Dnevnog reda. Prijedlog nije usvojen.

Lucijan Maslač iz kluba HSP-a je imao ponovljeno pitanje sa Sjednice u svibnju upućeno pročelnici Lani Krunić Lukinić o poništenju natječaja za ravnatelja Vrtića Žirek. Njen odgovor bio je da je riječ o Odluci Upravnog vijeća te da će odgovor dobiti pisanim putem. Maslač govori kako je očekivao nešto novo nakon pola godine, a pismeni odgovor koji je ranije primio je da oni nisu dužni obrazlagati svoje odluke što smatra nedovoljnim.

Pitao je i gradonačelnika o tome kako se osjećao što je njegov koalicijski partner iz Domovinskog pokreta na čelu Odbora za imenovanje ulica odlučio da ime lokalnog branitelja Tihomira Tomašica Tihice neće krasiti ulicu. Odgovor gradonačelnika je bio kako ne želi ulaziti u stranačke odnose, dok Maslač odgovara da to nije dovoljno dobar odgovor.

Govora je bilo o i izdvajanju Grada kroz pročelništvo predškolstva i školstva.

Lokalni linijski prijevoz će biti besplatan za putnike

Damira Slojšeka iz kluba MOST-a zanimalo je više o sigurnosti pješaka i automobila: „Kada će se početi rješavati opasna raskrižja?“, ali i o situaciji suradnje Grada sa ZET-om. „Jeste li tražili da se naši sugrađani voze u tehnički ispravnim vozilima? Imamo i primjere da su se ovog ljeta autobusi linije 268 zapalili.“, govori.

Odgovor Dubravka Katulića, pročelnika za Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, ističe da su u dogovoru s HAC-om koji odrađuje održavanje navedenih cesti te da će se stavljati semafor na križanje prema Meridijanu 16. „Znamo da je opasno jer se većina  vozača ne drži ograničenja. Tražili smo da se i raskrižje osvijetli jer tamo je velik promet.“ Za ostale prometnice koje su u pitanju navodi da je u tijeku postupak prometne dokumentacije i elaborata. „Projekti su u različitim fazama“. Što se tiče pitanja o ZET-u, gradonačelnik Krešimir Ačkar odgovara kako su svjesni problematike te ponovio da je Grad u nekoliko navrata tražio odgovore od ZET-a po svim tim pitanjima – kašnjenja autobusa, stanja prometala i generalno lokalnog prijevoza.

Objasnio je i kako je u tijeku provedba natječaja za novog lokalnog prijevoznika, s ciljem da se smanji financijsko opterećenje grada. „Sve linije koje su direktne za Zagreb iz Velike Gorice, Petrovine, Cerovskog vrha i ostale će ostati. No, nije dobro da nemamo povezanost s Velikom Mlakom, Mičevcem i Meridijanom 16 a ZET nam to ne želi dati, čak žele maknuti ove koje sada postoje. S novim prijevoznikom ćemo to riješiti. Svako naselje će dobiti veći broj linija i želimo povezati linije sa Željezničkim kolodvorom. Lokalni prijevoz će biti u potpunosti besplatan za sve sugrađane.“

Vijećnicu Ivanu Belošević iz kluba HDZ-a zanimalo je stanje nogostupa u Velikoj Gorici i Buševcu te stanje s oborinskom odvodnjom. Zamjenik gradonačelnika Neven Karas govori kako su u planu nogostupi u okolnim mjestima te da je za neke već završena projektna dokumentacija poput onih u Velikoj Mlaki i Selnici. „Što se tiče ulice u Buševcu, i ona je u planu s rekonstrukcijom oborinske odvodnje. Izgradit će se i nogostup sukladno mogućnostima s jedne strane ulice.“, govori Karas.

Ivo Jelušić pitao o stanju Majerove ulice na što mu Katulić odgovara kako za istu postoji osiguranje i da nema potrebe za zabrinutošću. Jelušić je uz to predložio da se na znakove o imenima ulica treba dodati više informacija što gradonačelnik Krešimir Ačkar pozdravlja i dodaje kako bi možda dobra ideja bila dodati QR kodove da svi mogu lako doći do informacija.

Vijećnika HZD-a Stipu Duvnjaka zanimalo je o stanju vatrogasnog doma DVD-a Novo Čiče. Odgovara Karas koji kaže kako im je poznata situacija. „Kad su vatrogasci u pitanju, znate da imamo apsolutnog sluha i to nije jedini dom koji se gradi i u koji smo uložili sredstva. Bilo je problema no dolazimo prema kraju. Očekujemo da će do kraja godine postupak biti završen i očekuje se potpisivanje ugovora i početak radova iduće godine.“

Marijo Zdelar iz kluba SDP-a pita „Zašto ste izvođačima radova između Kolareve i Kurilovečke dopušta ovakav rad u kojem ostavljaju blato po cestama što uništava kvalitetu života?“, govori i navodi kako se grade brojne zgrade u kojima nitko ne živi. Ističe i da prilikom izvođenja radova VG Komunalca nisu bili postavljeni znakovi niti osigurana sigurnost prometa i pješaka. Gradonačelnik isto osuđuje ako je to zaista tako bilo, dok Katulić navodi kako smatraju da je donekle stanje uredno, a da su izvođači dužni postaviti signalizaciju i da ako to nije učinjeno da to strogo osuđuje te da će poslati komunalne redare u češće provjere.

Govori i kako nema Lomničke ulice u prijedlogu Proračuna, ali ima projekt Kurilovečke šetnice „Kao da radite kuću, a prvo radite okućnicu pa onda idete zidati. Tako će i ovaj projekt. Prvo će biti mostići, drveće pa tek onda s teškom mehanizacijom doći urediti ulicu. Lomnička je dobila presvučen tanki asfalt, ali je pitanje hoće li to izdržati.“, navodi. Gradonačelnik govori kako ne može u kratkom roku riješiti problem koji postoji već duže od 10 godina, ali govori kako je zato Jelačićeva, koja je također problematična, dobiti novi izgled. Marijo Zdelar odgovorima nije zadovoljan.

Govorilo se i o ukidanju prireza u našem gradu te o tome kako će božićnice i uskrsnice biti osigurane i ove i idućih godina.

Igor Horvačić iz kluba HSS-a pitao je o deratizaciji u kućanstvima i državnom poljoprivrednom zemljištu u blizini D30 koje je napušteno. Odgovorila mu je Mirjana Mikulčić Krjanja koja navodi kako će provesti analizu.

Govora je bilo o geotermalnim istraživanjima i potencijalima u Velikoj Gorici. Prihvaćeno je mirovanje mandata vijećnika Gorana Beusa Richemberga te je vijećnica Dragica Svračak prisegnula kao nova vijećnica.