Home Gospodarstvo AČKAR O REBALANSU PRORAČUNA Ukupni iznos rashoda povećava se za 1,73 posto

AČKAR O REBALANSU PRORAČUNA Ukupni iznos rashoda povećava se za 1,73 posto

Istaknuo je kako značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi od sredstava povučenih, što iz EU fondova i od države, a nešto i iz županije

PODIJELITE

Na današnjoj press konferenciji, a uoči sjednice Gradskog vijeća, u Gradskoj upravi Krešimir Ačkar izvijestio je javnost o prva dva mjeseca svoga rada. Istaknuo je kako je unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće.

– U ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu. Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna, tako da sada ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna. Ukupna razina proračunskih rashoda ovim se rebalansom nije značajnije promijenila. Sam rebalans donosimo primarno radi potrebitih usklađenja po pojedinim stavkama – kazao je gradonačelnik Ačkar.

Istaknuo je kako značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi zbog sredstava koja su povučena, što iz EU fondova, to iz države, a nešto i iz županije; dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa.

– Za potrebe Civilne zaštite ovim rebalansom osigurano je dodatnih 1,35 milijuna kuna od se kojih milijun kuna odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350.000 kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna. Nadalje, dodatnih 600.000 kuna osigurali smo u programu „Upravljanje gradskom imovinom“ i s tim sredstvima financirali smo nabavu montažnih kućica za smještaj obitelji čiji su domovi nakon potresa bili neuporabljivi. Ovdje moram spomenuti i 500.000 kuna koje je Ministarstvo medija i kulture dodijelilo Gradu Velikoj Gorici za sanaciju šteta od potresa na Starom gradu Lukavcu – rekao je.

Aglomeracija: Za potrebe sanacije prometnica dodatnih 6,1 milijuna kuna

Najveće izmjene su u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet; za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija. Osvrnuo se i na javni priijevoz.

– Predviđeno je dodatnih 6,1 milijuna kuna. Znamo kakva je trenutna situacija, građani su s pravom nezadovoljni. Za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Želim naglasiti kako nas je ZET ucjenjivao tražeći dodatnih 12 milijuna kuna, te smo u dogovoru s novim zagrebačkim gradonačelnikom uspjeli taj iznos svesti na razumnu razinu. Ovdje moram spomenuti da u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti intenzivno pripremamo novi model javnog prijevoza i on će uskoro biti objavljen u javnosti. Dat ćemo priliku svim građanima, svim mjesnim odborima da daju svoje mišljenje i sugestije i onda na jesen moramo raspisati natječaj za novog koncesionara – istaknuo je.

Projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture, vrtići i vatrogastvo

Još jedna veća izmjena odnosi se na projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture.

– Za ovaj projekt odobrena su nam sredstva u visini 85% od ukupno 6,4 milijuna kuna kolika je vrijednost projekta. U pitanju su izgradnja biciklističke staze uz nekadašnji radar; od Velike Gorice do Starog Čiča, te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici, te uskoro kreću pripreme za njegovo otvaranje. U mjesnoj samoupravi zbog povećane razine aktivnosti i opsega poslova povećana je stavka Male komunalne akcije za 1,15 milijuna kuna.

– U području mjesne samouprave povukli smo sredstva za provedbu projekata, 373 tisuće kuna za igralište sa umjetnom travom u Vukovini dobili smo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a Zagrebačka županija nam je osigurala 300.000 kuna za drugu fazu izgradnje vatrogasnog doma u Novom Čiču. Nadalje, za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju se sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića. Sredstva su namijenjena i za otvaranje novih kapaciteta, opremanje te plaće djelatnika. Osiguravamo sredstva za radne bilježnice s obzirom da ih Zagrebačka županija nije osigurala, a kako je bilo predviđeno. Tu je riječ o 2,2 milijuna kuna. Rebalansom je predviđeno i dvostruko povećanja sredstava namijenjenih pomoći umirovljenicima,za 180.000 kuna povećali smo i donacije vjerskim zajednicama – zaključio je Ačkar.