Home Izdvojeno 312,7 milijuna kuna za razvoj Velike Gorice u 2016.

312,7 milijuna kuna za razvoj Velike Gorice u 2016.

PODIJELITE

Da će se u 2016. godini nastaviti s kapitalnim ulaganjima u razvoj grada i poboljšanje kvalitete življenja, gradonačelnik je najavio na proslavi 20. rođendana Velike Gorice. Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća donesen je proračun za slijedeću godinu u visini od 312,7 mlijuna kuna, a predstavljene su i projekcije proračuna za 2017. godinu u iznosu od 325,7 milijuna kuna te za 2018. od 304,5 mlijuna kuna.

Ono što će razveseliti sve učenike, a posebno njihove roditelje jeste najava gradonačelnika Dražena Barišića da su u proračunu osigurana sredstva za besplatne udžbenike za učenike svih osnovnih škola s područja grada za školsku godinu 2016./2017.

-U razdoblju od 2016. do 2017. godine Grad se planira dodatno zadužiti za 45,2 milijuna kuna čime bi se financirala izgradnja novoga objekta Dječjeg vrtića ‘Žirek’, oproštajne građevine gradskog groblja Kušanec i gradskog bazena. U 2016.godini predviđeno je povlačenje sredstava u iznosu od 13,2 milijuna kuna, a u 2017. do 32 milijuna kuna za te potrebe.- objasnio je Barišić.Vrtic-Pucekovica-Otvorenje-22.jpg

Krajem 2016. započet će gradnja dugoočekivanog zatvorenog bazena veličine 25×17 metara i dubine 2,5 metra, a neplivači će se moći kupati u manjem bazenu veličine 10×17 metara. U objektu će se nalaziti i dvorana za vježbanje, SPA centar te ugostiteljski sadržaji. U budućnosti, pored ovoga objekta, Grad planira izgradnju i bazena na otvorenome te trg gdje će se održavati razne manifestacije.

-Pripremili smo svu dokumentaciju za izgradnju novog vrtića u Cvjetnom naselju. Bit će na istoj lokaciji gdje je i sadašnji vrtić. Prostirat će se na 1 500 metara četvornih, bit će na dva kat, građen prema najvišim standardima, a imat će i polivalentne dvorane. Mjesta će biti za sedam odgojnih skupina od kojih će tri biti za djecu s poteškoćama u razvoju.- rekao je gradonačelnik.

Kao najznačajniji projekt istaknut je kružni tok na raskrižju Ulice Slavka Kolara i Matice Hrvatske. Time će se uvesti dvosmjerno prometovanje gradom, a uže središte Gorice pretvorit će se u šetnicu odnosno pješačku zonu.Velika-Gorica-pjesaci-promet-5.jpg

U 2016. godini športsko-rekreacijski centar u Kurilovcu dobit će pomoćno igralište s umjetnom travom, opremit će se sportska dvorana u Novom Čiču, a na groblju Kušanec izgradit će se oproštajna građevina.

Vijećnik Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je kako nažalost neće moći podržati proračun koji se tradicionalno donosi nakon Božića te je bio vrlo sarkastičan u svome izlaganju.

– Proračun je pun dobrih vijesti. Imamo na raspolaganju više od 312 milijuna kuna, no to nam nije dovoljno, želimo velikim koracima krenuti naprijed pa ćemo dignuti kredit. Čak 87 milijuna kuna izdvajamo za plaće i rashode za zaposlene. Za održavanje zelenih površina u Gradićima izdvaja se sredstava koliko za sve ostale mjesne odbore zajedno. – rekao je između ostaloga HNS-ov vijećnik.

S njime se složio i potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić.

-I ovaj prijedlog proračuna, koliko god bio ambiciozan kao prethodni, ostat će u sjeni jer mu je najveća karakteristika planiranje čak jedne trećine za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi. Osobno me veseli da ćemo u slijedećoj godini imati planirane prihode od 5 milijuna kuna od brojnih trgovačkih društava u vlasništvu grada, no ne znamo koja su to društva i što se to u njima zapravo događa. Zbog dizanja novoga kredita mi ćemo u slijedećoj godini biti ukupno zaduženi oko 100 milijuna kuna što će stvoriti probleme nekoj budućoj gradskoj administraciji. Ovim prijedlogom proračuna ne možemo biti zadovoljni. – rekao je između ostalog Šimunić (SDP).Velika-Gorica-pjesaci-promet.jpg

– Zašto zaduženje kreditom? Znam da će biti tih pitanja i da će javnost biti zainteresirana, ali za nas koji u ovim trenucima vodimo gradove i županije na financijskom su tržištu trenutno povoljni uvijeti financiranja koje ćemo iskoristiti za bržu realizaciju projekata kojim će se poboljšati kvaliteta života naših građana u Velikoj Gorici. – obrazložio je gradonačelnik.