Home Izdvojeno U programu za Dane europske baštine escape room, strip radionica, izložba..

U programu za Dane europske baštine escape room, strip radionica, izložba..

Donosimo detaljan program za prve dane manifestacije, kao i načine prijave za aktivnosti

PODIJELITE

Pred nama su još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici koji se ove godine održavaju pod temom “Baština za sve”. Organizirana događanja koja nas očekuju bavit će se baštinom u kontekstu raznolikosti društvenih skupina unutar lokalne zajednice i njihovom interakcijom, kao i ulogom kulture i umjetnosti u društvenim procesima.

U nastavku donosimo detaljan program za prva četiri dana programa.

1. DAN – Otvorenje dana EU baštine u Velikoj Gorici, četvrtak, Gradska knjižnica Velika Gorica

U kontekstu ovogodišnje teme manifestacije * BAŠTINA ZA SVE *, započinjemo predstavljanjem dijela bogate albanske kulturne baštine kroz književno i folklorno stvaralaštvo. Naši sugrađani i pripadnici albanske nacionalne manjine koji aktivno sudjeluju u kulturnom i društvenom životu Velike Gorice, promovirat će književno stvaralaštvo za djecu i odrasle na albanskom jeziku, kao i dosadašnje projekte suradnje Knjižnice i Vijeća albanske nacionalne manjine.

U prostorima Knjižnica Galženica Velika Gorica moći će se razgledati izložba * RAZLIKE NAS POVEZUJU * koju pripremaju članovi udruge osoba s invaliditetom Suncokret iz Velike Gorice.

Organizatori: Grad Velika Gorica, Gradska knjižnica Velika Gorica, Područna knjižnica Galženica, Udruga Suncokret, Veleposlanstvo Republike Albanije, Vijeće albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, predstavnici albanske nacionalne manjine u Velikoj Gorici i Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice

2. DAN – Likovna kolonija, subota 25.9.2021.

Drugi dan manifestacije rezerviran je za likovnu koloniju koja će se održavati pored Područne škole Gradići i u sklopu koje će lokalni pisci čitati svoje tekstove i pjesme na turopoljskom dijalektu, a djeca i likovni umjetnici slikati pojmove, riječi i sadržaj.
Ovo je samo jedna od ovogodišnjih aktivnosti koja promovira turopoljski dijalekt, nematerijalno kulturno dobro zaštićeno 2017. godine, na kreativan i zabavan način.
Za sudjelovanje na likovnoj koloniji potrebno je prijaviti se na mail: kudgradici@gmail. com do 23.9.2021. godine.

Organizatori: Kud Gradići, ULIKUM, Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, Udruga „Spark“, Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

3. DAN – Izložba “Dragutin Trumbetaš – Ciklus gastarbajter, 1. listopada u 19 sati

Treći dan manifestacije vodi nas u Galerija Galženica gdje će autorice izložbe Antonia Vodanović i Valentina Radoš predstaviti izložbu o poznatom likovnom umjetniku Dragutinu Trumbetašu iz Velike Mlake.

Ovaj umjetnik poznat je po svom ciklusu „Gastarbajter“ u kojem dočarava svu složenost migrantskog života i inkluzije ljudi u nove zajednice. Tema migranata i imigranata je naša aktualna svakodnevica, ali i zbilja hrvatskog društva u prošlosti. Migracije i imigracije mijenjaju društvo i osobe, nose brojne izazove i traže prilagodbe zajednice, institucija i ljudi.

U sklopu izložbe prikazat će se i dokumentarni film „Gastarbeiter“ (Zagreb film, 1977., redatelj Bogdan Žižić, trajanje 16’30”) o Dragutinu Trumbetašu.

Organizatori: Pučko otvoreno učilište, Velika Gorica, Galerija Galženica Muzej Turopolja

4. DAN – Escape room “Poznati Turopoljci”, 2.10.2021. od 10 do 20 sati, Donja Lomnica

Subotu rezervirajte za još jedan ESCAPE ROOM. Gorički klub mladih i ove godine priprema escape room u kojem će sudionici morati pokazati svoje poznavanje povijesti Turopolja i poznatih turopoljaca koji su dali značajan doprinos hrvatskom društvu i zajednici kako bi uspješno izvršili izazov.

Kulisa za escape room će ove godine biti Kurija Modić – Bedeković u Donjoj Lomnici, prekrasna dva stoljeća stara drvena kurija, koja je bila i jedna od lokacija na kojoj smo ove godine snimali film “U potrazi za Turopoljskim blagom”.

Pobjednike escape room-a očekuju i nagrade. Prijaviti se možete na e-mail: gorickiklubmladih@gmail.com.

U nastavku Dana europske baštine organizirana je promocija filma Iščemu turopolsko blago, Predavanje  “Dragutin Trumbetaš” te crtačke/strip radioncice.