Home Izdvojeno Turovci na Europskoj skautskoj konferenciji

Turovci na Europskoj skautskoj konferenciji

Savez izviđača Hrvatske bio je organizator 16. Europske skautske konferencije koja je od 24. do 28. kolovoza održana u Splitu. U timu organizatora bilo je i troje skauta iz Velike Gorice.

PODIJELITE

Split je krajem kolovoza ugostio više od šest stotina izviđača iz 51 europske zemlje. Okupili su se na četverodnevnoj Europskoj skautskoj konferenciji koja se održava svake tri godine u svojstvu glavne skupštine skauta cijele europske regije. Oko 450 predstavnika nacionalnih skautskih organizacija ocijenilo je rad dviju sestrinskih europskih skautskih asocijacija, a u okviru Europske skautske konferencije vođene su konstruktivne debate o velikom broju tema od vitalnog značaja za europsku skautsku regiju i skautizam uopće.

Goričani u Splitu

Organizacijski, Konferenciju su priredila vodstva regionalnih ureda dviju asocijacija, a tehničku organizaciju preuzeo je Savez izviđača Hrvatske, odnosno oko 120 volontera i zaposlenici ureda SIH-a. Među njima je bilo i troje Velikogoričana, članova Turopoljske udruge skauta „Tur“. Njihov je zadatak bio omogućiti sudionicima Konferencije ugodan boravak u Splitu, što bolji doživljaj Hrvatske i Hrvata, kao domaćina te osiguranje uvjeta za što kvalitetniju provedbu plenarnih sjednica i radnih susreta u sklopu Konferencije. No, ona nipošto nije bila suhoparna i hladna. Skautska energija i osmjesi na licima ugodnim su učinili čak i plenarne sjednice, a osobito večernja događanja.

Velikogorički skautski trojac

Što više volontera u akcijama zaštite okoliša

Uz izbor novih vodstava ovih regionalnih organizacija, delegati su usvojili plan rada za predstojeće trogodišnje razdoblje i politiku razvoja skautizma u Europi do 2021. godine. U novom Regionalnom skautskom planu naglasak je stavljen na održivost okoliša i prema tome usmjerene aktivnosti izviđača, kao fundamentalnom prioritetu skautizma. Projekti poput Boranke, edukativne akcije s praktičnom nadopunom, pošumljavanjem opožarenih dijelova Dalmacije, koju je uz brojna priznanja prošle godine pokrenuo Savez izviđača Hrvatske, pokazali su veliku snagu koju izviđači imaju u zaštiti planeta. Skautizam je odlučan povećati svoje napore kako bi se u predstojeće tri godine u akcijama za zaštitu okoliša angažiralo više od 2 milijuna volontera u Europi.

Autor: Alen Konjević