Home Izdvojeno ŽIROVINA Slabo je nateplo, žira skoro i nema, ali običaje ne zaboravljamo

ŽIROVINA Slabo je nateplo, žira skoro i nema, ali običaje ne zaboravljamo

Stara škola u Kučama bila je mjesto radnje ovogodišnje Žirovine

PODIJELITE

Tradicija ista, lokacija nešto drugačija. Hlad hrastova u Turopoljskom lugu ove je godine zamijenilo dvorište stare škole u Kučama gdje je održana još jedna Žirovina. Stara drvena ljepotica friško je obnovljena pa su plemenitaši i tako ukazali na njenu vrijednost, sa željom da dobije svoje sadržaje i funkciju.

Jel nateplo?

A Žirovina, kako joj samo ime kaže, nije zaobišla stare običaje koji su se nekad prakticirali. Žirna komisija u ovo bi vrijeme obilazila šume i gledala rodnost žiro, provjeravala „jel nateplo“ te javno objavila urod i postavila cijenu pašarine, govori nam župan POT-a Juraj Odrčić. „Nekad je Plemenita općina imala velike prihode od iznajmljivanja šuma i davanja u zakup za ispašu, a na Žirovinu su uvijek bile fešte jer su informacije bile povoljne“, dodaje Odrčić. Danas je, nažalost, slika drugačija. Rodnost žira sve je slabija, čak 70 posto slabija od očekivanog, a razlog su najčešće klimatske promjene, visoke temperature nedostatak vode, ali i razne bolesti.

Župan POT-a Juraj Odrčić u društvu zamjenika gradonačelnika, Ervina Kolarca i gostiju (u sredini)

Novo vrijeme Žirovine

No, usprkos ove godine nepovoljnijoj slici i stanju žira, tradicija se nastavlja, a s njom i neki novi, nadopunjeni sadržaji kojima plemenitaši pridonose i pišu nove stranice jedne povijesti. U školi je održan školski sat, a povijesna predavanja imali su Ivan Rožić i Ivan Nađ. Predstavljena je i izložba o drvenom graditeljstvu Turopolja s nekoliko popratnih filmova, a nezaobilazne su bile i stare pastirske igre, te fina hrana i piće. Žirovinu su i ove godine posjetili i biciklisti VG Tur Teama iz Velike Gorice, a svečanosti se priključio i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.