Home Vijesti SVJETSKI JE METEOROLOŠKI DAN Evo kakvo nas vrijeme čeka

SVJETSKI JE METEOROLOŠKI DAN Evo kakvo nas vrijeme čeka

A prognoza do kraja ovog tjedna kaže kako nas čekaju niske temperature koje će ići od -2 pa do 10 Celzijevih stupnjeva, uz kišu i snijeg

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec

Svjetski je meteorološki dan koji ove godine (iako su otkazane sve proslave i obljetnice) prolazi u znaku vode i klimatskih promjena. I to baš u trenutku kad nam je voda esencijalna potreba kako bi održali čistoću i higijenu naših ruku i ostalih dijelova tijela te spriječili eventualnu zarazu. Osim toga, voda je važna za život, svih živih bića i biljaka. Prosječan čovjek bez vode može preživjeti do svega tri dana, a svijet se suočava i s brojnim izazovima koje predstavljaju poplave, suše ili pak nedostatak čiste vode.

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) koja danas okuplja 185 članica. Jedinstvena je to mreža, koju čine tri svjetska meteorološka centra, 34 regionalna specijalizirana meteorološka centra i 185 zemaljskih ili nacionalnih meteoroloških centara. Ona skuplja, obrađuje i razmjenjuje oko 15 milijuna znakovnih informacija na dan i izrađuje 2000 vremenskih karat, promjena na klimi, prognoza…

A prognoza do kraja ovog tjedna kaže kako nas čekaju niske temperature koje će ići od -2 pa do 10 Celzijevih stupnjeva. Malo sunca bit će u prijepodnevnim satima do sredine tjedna, a od sutra je moguć i lagani snijeg. Od četvrtka nas čeka veće naoblačenje s mogućim padalinama, kišom, susnježicom ili snijegom, a od subote opet sunčano s najvišom temperaturom do 16 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: DHMZ

I napomenimo, pouzdanost prognoza je manja što je prognostičko razdoblje duže, pa se tako dugoročnom prognozom od dva tjedan unaprijed može predvidjeti opća meteorološka situacija, dok je kratkoročna prognoza, za dva-tri dana, točna u 90 posto slučajeva.