Home Izdvojeno Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, no postoje iznimke

Zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, no postoje iznimke

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Na jutarnjoj pressici stigli su novi podaci o broju zaraženih u Hrvatskoj. Potvrđena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, što znači da ih trenutno ima 306, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupno je testirano 2.654 uzoraka, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije. Uz to što smo jučer pisali kako se zabranjuje rad i tržnicama na otvorenom, novitet je i zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Unutar ove zabrane, izuzetak su zaposlenici u važnim službama. Tako je napomenuo da se tu izuzimaju osobe koje imaju dnevne migracije te osobe koje se bave prijevozom i dostavom lijekova, opskrbom plinom i strujom, novinari, sve osobe koje idu na posao te žurne službe.

Kako navode u odluci, zabrana se ne odnosi na:

  • promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja
  • dnevne migracije zaposlenih u važnim službama
  • izvješćivanje javnosti
  • stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb
  • iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština
  • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

Napominje da je svjestan kako su mjere sve strože, a daljnje će ovisiti o provođenju dosadašnjih. Sve je na građanima, provođenje i držanje mjera pomoći će čitavoj situaciji.

Što se tiče informacija u vezi propusnica za zaposlene, navedeno je kako će se svim osobama koje spadaju u izdvojene skupine (gore navedene) izdavati propusnice za napuštanje mjesta prebivališta, a njih će ovjeravati i potpisivati odgovorne osobe u pravnoj osobi. Propusnice će za medicinske slučajeve izdavati izabrani liječnici obiteljske medicine i za ostale nadležni stožeri civilne zaštite. “Molim poslodavce da budu vrlo racionalni. Svaka osoba viška kojoj će se dati takva propusnica znači veću mogućnost zaraze. Budite odgovorni i racionalni”, rekao je ministar Božinović i još jednom poručio svima da ostanu doma ako mogu.

Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta