Home Izdvojeno Stižu kontejneri na Cerovski vrh!

Stižu kontejneri na Cerovski vrh!

PODIJELITE

Na područje najpogođenije potresom pristiže privremeni smještaj, kontejneri u koje će grad smjestiti pet obitelji.

„Na području Cerovskog vrha šest je objekata potpuno neupotrebljivo, pa smo u najkraćem mogućem roku poduzeli sve potrebne radnje kako bi naši najugroženiji sugrađani dobili krov nad glavom. Počeli smo s pripremama odmah nakon potresa i krenuli u realizaciju montažnih kućica“, govori nam vd gradonačelnika Krešimir Ačkar. 

 

Sve raspoložive ekipe su na terenu i kroz naredne dane građani će biti smješteni u kontejnere. „Ovo je područje izazovno jer nema vode ni kanalizacije pa je bilo potrebno vrijeme dok postavimo sve priključke i pripremimo teren, ali sve smo uspjeli. Naši su djelatnici odradili odličan posao i potegnuli čak i više“, kaže nam direktor VG komunalca Jurica Mihalj.

“Donekle možemo biti sigurni i mirno spavati”

Bez doma je ostao i Darko Cerovski koji je protekla dva tjedna mnogo selio. „Spavao sam ovdje u jednoj drvenoj kućici, pa u Šiljakovini ili na madracu u blizini kuće. Strah me ući, a kamoli spavati u kući jer bi se ostatak mogao srušiti. Ne želim napustiti svoj dom, netko mora biti ovdje“, govori Darko koji na imanju ima i stoku, krave i svinje.

„Kuća je potpuno uništena, puknuo je zid, pomaknulo se krovište, popustili su nosivi stupovi, ne znam kako će se sve to riješiti. Sretan sam da nam stižu kontejneri, donekle su sigurni i možemo tu mirno spavati“, dodaje Darko.

Ačkar: Ubrzo kreće sanacija i adaptacija

Nakon postavljanja montažnih kućica grad će vrlo brzo, kažu, u sanaciju i adaptaciju objekata ili pak njihovo rušenje, kako bi pripremili teren za izgradnju. O rokovima je uvijek nezgodno govoriti, no vd gradonačelnika Ačkar prognozira kako bi se kroz godinu dana građani mogli vratiti u novoobnovljene kuće. „Kroz ova dva tri tjedna građani će u potpunosti biti smješteni u montažne objekte, a što se uklanjanja i sanacije tiče, mislim da bi kroz godinu dana mogli biti u svojim domovima“, kaže Ačkar.

Više od 500 intervencija na dimnjacima

Na području grada 23 je privremeno neupotrebljiva objekta, a građanima je ponuđen smještaj u gradskim hotelima. Oni s trajnim oštećenjima odmah sz dobili i 10 tisuća kuna pomoći, a Grad će s još 1000 kuna sufinancirati i svaki srušeni dimnjak. „Imali smo više od 500 intervencija na dimnjacima i već je 90 posto sanirano, najviše na području Buševca“, dodaje Ačkar.

Potpuno neupotrebljiva je područna škola u Dubrancu, kao i crkva Majke Božje Snježne, a niz je oštećenja i na tornjevima velikogoričkih crkava. Osim toga, najveća oštećenja pretrpjeli su, uz Cerovski vrh i Dubranec, Vukomerić, Gustelnica, Buna i Ogulinec.