Home Vijesti Sjednica Gradskog vijeća: Lukavec će dobiti Park msgr. Ladislava Loine, a DV...

Sjednica Gradskog vijeća: Lukavec će dobiti Park msgr. Ladislava Loine, a DV Ciciban novu ravnateljicu

PODIJELITE

Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća prošla je u relativno mirnom tonu, a najdulja rasprava vodila se oko imenovanja Parka msgr. Ladislava Loine u Lukavcu. Prije početka aktualnog sata, a uoči glasovanja o Dnevnom redu, oporba je tražila da se upravo ta točka skine s Dnevnog reda jer navodno o njoj nije donesena odluka na 2. sjednici vijeća Mjesnog odbora Lukavec.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Velika Gorica, Damir Šimunić (SDP), rekao je da sumnjaju kako je zapisnik s naveden sjednice falsificiran, a predsjednik Vijeća MO Lukavec, Andrija Rotim, izjavio je kako stoji iza Zapisnika kojeg je osobno i potpisao. Gradonačelnik Dražen Barišić izrazio je žaljenje što se ime msgr. Loine spominje na ovakav način te da su se svi prijepori trebali ranije riješiti. Šimunić je potom objasnio kako su za nepravilnosti saznali tek kada su dobili materijale i vidjeli da je točka uvrštena u Dnevni red i da bi ranije reagirali da su znali da će to tako biti.

Točka je na kraju uvrštena u Dnevni red, no o njoj se opet raspravljalo više od pola sata. Oporba je zatražila da se provede upravni nadzor nad radom vijeća MO, istaknuvši u nekoliko navrata da oni nisu protiv imenovanja Parka msgr. Ladislava Loine, već da žele da sve bude zakonito.– Javno ću se ispričati ako se utvrdi da sam bio obmanut – rekao je Šimunić. Marijo Zdelar je rekao da nitko ne dvoji da msgr. Loine treba dobiti Park ili Trg, ali da bi cijeli postupak trebao biti vjerodostojan.

Potpredsjednik vijeća, Zdenko Ilečić prozvao je oporbene vijećnike da govore neozbiljno, paušalno i licemjerno, na što mu je Šimunić odgovorio da ne može govoriti vijećnicima da pričaju gluposti.

Odluka o imenovanja Parka msgr. Ladislava Loine u Lukavcu između Školske i Turopoljske ulice na kraju je prihvaćena s 18 glasova za, 1 protiv i 7 suzdržanih.S 25 glasova za i jednim suzdržanim prihvaćen je Prijedlog Rješenja o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Ciciban kojeg će voditi Tatjana Karlović. Marijo Zdelar je rekao kako ga njezin životopis nije fascinirao te da bi određene kompetencije trebale doći do izražaja. SDP-ovog Damira Šimunića zasmetalo je što na mjesto nove ravnateljice nije izabrana Katarina Šeravić za koju smatra da ima bolje kvalifikacije, ali zbog toga što je članica SDP-a, Šimunić je rekao kako su unaprijed znali da ona neće biti izabrana.

Prisegnuli novi vijećnici

Na početku sjednice prisegnulo je i troje novih vijećnika. Marija Šipušića zamijenit će Mislav Krvavica iz HSLS-a, Juricu Mihalja Mirjana Kurilovčan iz HDZ-a, a Ivana Raka Josip Jerleković.

MOST: Divlja odlagališta treba sanirati

Među zanimljivijim točkama Dnevnog reda bila je i posljednja na kojoj je MOST-ovac Marko Šimac dao Informacije o divljim odlagalištima otpada i neuređenim zemljištima na teritoriju Grada Velike Gorice. Upozorio je da je takvih odlagališta sve više i da se mora nešto poduzeti. Divlja odlagališta aktualna su u Jagodnom, Lazini Čičkoj, kod jezera Čiče, zatim na kanalu Sava-Odra te kod Savskog nasipa u Mičevcu. Rekao je da sustav ”48 sati” ne radi, te da ni 50 metara od Osnovne škole Novo Čiče ima nekoliko tona građevinskog otpada. Pohvalio je akciju čišćenja jezera Čiče i zelenu čistku, ali je naglasio kako su to samo vatrogasne mjere i da moramo preventivno djelovati.Voditelje gradskog Ureda za zaštitu okoliša Marko Ružić predstavio je prijedloge mjera za čišćenje divljih odlagališta. Među njima su da se u cijeni javne usluge odvoza otpada i dalje nalazi iznos namijenjen sanaciji divljih odlagališta, zatim da komunalni redar može pokrenuti prekršajni postupak protiv prekršitelja, ako je moguće utvrditi njegov identitet te da se uvede ugovorna kazna. Među prijedlozima su se našli i postavljanje kamera i poučnih ploča na kritičnim lokacijama, prenamjena očišćenih divljih odlagališta. Izgradnja novih reciklažnih dvorišta, nabava dodatnih mobilnih reciklažnih dvorišta, zatim bolji inspekcijski nadzor i edukacija građana.

Ružić je podsjetio da je VG Čistoća počela sa sustavnim čišćenjem divljih odlagališta 2016. godine. Tada ih je očistila na sedam lokacija, a prošle godine sanirano je šest divljih odlagališta. Čistilo se u Donjoj Lomnici, Gradićima, Starom Čiču, Turopolju, Velikoj Buni, Lazini Čičkoj, Novom Čiču i Lukavcu s tim da se upravo u Lukavcu i Donjoj Lomnici čistilo u više navrata. Prikupljeno je oko 337 tona otpada na što su utrošene 202 tisuće kuna.

Savjet mladih Velike Gorice ima nove članove

Na sjednici su imenovani i novi članovi Savjeta mladih Velike Gorice i njihovi zamjenici. Gabrijela Eva Barišić i zamjenica Antonela Rea Barišić, Katarina Drvodelić i zamjenica Karla Draženović, Filip Gašpar i zamjenik Ivan Lerotić, Ana Jović i zamjenica Lucija Roginić, Kristina Klarić i zamjenik Toma Vujević, Lana Krunić i zamjenica Lucija Kolarec, Nikola Kunc i zamjenik Juro Šokčević, Leon Lukinić i zamjenik Tomislav Brebrić, Tea Nevistić i zamjenica Rafaela Nevistić, Lucija Stanilović i zamjenik Karlo Nikić, Josip Vitez i zamjenik Ivan Vitez.