Home Izdvojeno RECEPTI Pripremate se za Uskrs? Isprobajte neka od ovih tradicionalnih jela

RECEPTI Pripremate se za Uskrs? Isprobajte neka od ovih tradicionalnih jela

Velikogoričanka Maja Derganc podijelila je s nama neke od zanimljivih tradicionalnih recepata uz par odličnih savjeta

PODIJELITE

Tradicionalni uskrsni specijaliteti u Hrvatskoj razlikuju se ovisno o regijama, no postoje neki recepti koji su jednako popularni u svim krajevima.

Na Veliki petak koji nam ove godine pada na 2. travnja, većina vjernika ne jede meso, pa se na ovaj veliki dan često jede Soparnik. Ovo sirotinjsko i skromno jelo ne sadrži meso, a radi se od domaćeg tankog tijesta i blitve.  Nakon pečenja, pita s blitvom prelije se maslinovim uljem i češnjakom što joj daje poseban miris i okus. Ukoliko ove godine poželite isprobati Soparnik, recept potražite OVDJE.

Uskrsno jutro poznato je po obilnom doručku, šunki, jajima, mladom luku i sl., a uz takvu hranu odlično se uklapa tradicionalni slatki kruh tj. Pinca. Nazivaju je još Sirnicom i Uskrsnim kruhom, a peče se u više verzija. Meni se osobno svidjela kombinacija s kandiranom narančom, pa sam vam za svoju najdražu Pincu recept napisala OVDJE.

Još jedna poslastica koja će se ove godine za uskršnje blagdane sigurno naći na mojem stolu je kolač Jaje na oko. Ova kremasta i lagana poslastica atraktivnog izgleda odlično se uklapa na uskršnji stol, pa bih vam je svakako preporučila. Tanki biskvit preliven kremom od vanilije i kiselog vrhnja, na koji se još dodaju marelice te se dodatno ukrasi prozirnom glazurom za torte, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. A pogotovo mu se vesele najmlađi. Recept pronađite OVDJE, a ja vam želim veseli i blagoslovljen Uskrs.

Navedeni recepti dio su bloga croatian-food.eu, koji je u vlasništvu velikogoričanke Maje Derganc. Svu recepti na blogu su prevedeni i na engleski jezik, kako bi se proširio njihov doseg. Ukoliko u svojoj kuharici imate obiteljski recept koji želite objavite u javnosti, pošaljite ga na e mail: info@croatian-food.eu.

https://www.facebook.com/hrvatskirecepti

https://www.instagram.com/foodcroatian/

https://www.pinterest.com/croatianf/

https://twitter.com/crofood/