Home Izdvojeno BUDI online joga studio – nova platforma za ljubitelje joge i one...

BUDI online joga studio – nova platforma za ljubitelje joge i one koji to žele postati

Drevna mudrost joge predstavlja cjelovito, detaljno i sveobuhvatno rješenje za življenje života punim plućima, stoga krenite u ovu avaturu, potrebna vam je samo prostirka i opuštajuće okruženje

PODIJELITE
Foto: Nala Angor

Kako nam je svima doba pandemije uvelike promijenio način života, brojni su se odlučili na opuštanje i rekreaciju u sigurnosti vlastitog doma ili u prirodi na otvorenom. Budući da nam je većini najveći problem kako početi i što prakticirati, mlada djevojka Petra iz naše priče osmislila je platformu za ljubitelje joge i one koji to žele postati – BUDI online joga studio.

Kao netko tko voli vidjeti umjetnost u svakodnevnom životu, Petra Planinc oduvijek je težila pronaći dašak ljepote u svemu čime se okružujemo.

Petrin put u svijet joge

– U svojim ranim 20-tima počela sam tragati za načinom pokretanja tijela koji bi za mene predstavljao umjetnost. Kao tinejdžerica sam plesala hip hop, što je bio spoj kulture koja mi je bila bliska i umjetničkog izražavanja te kulture kroz ples. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja sam počela istraživala i druge načine rekreacije. Odlazak u teretanu je rezultirao zaključkom da to ”nije za mene” i da u tome neću moći ustrajati jer mi je ”dosadno”. Nisam vidjela smisao u dominantnom fokusu na fizičko. Joga mi je bila u podsvijesti jako dugo, no očito sam morala istražiti i druge oblike brige o svom tijelu, prije nego što sam pronašla praksu koja me potpuno obuzela – otkrila nam je Petra.

Ubrzo je počela istraživati studije joge u Zagrebu. Tome sad već ima preko deset godina i tada ponuda nije bila bogata kao danas.

– Vrlo brzo sam upoznala Sanju Radović, moju buduću učiteljicu, najveću inspiraciju i osobu za koju mogu reći da mi je potpuno promijenila život. Ona je tada tek otvorila i vodila OM joga studio, u kojem sam započela svoj jogijski put. To je bilo nevjerojatno mjesto igre, transformacije, razmjene ideja i alternativnih pogleda na svijet, koje me zasigurno oblikovalo kao osobu – nastavlja Petra.

Petra je, očarana svijetom joge, odlučila i sama postati učiteljicom

Prošle godine Petra je postala učiteljicom joge, nešto o čemu je, kako kaže, prije mogla samo sanjati, a uskoro joj je baš to omogućilo da živi svoje snove.

– Moja neraskidiva poveznica s jogom potaknula me na osnivanje novog branda i jogijskog portala BUDI, u koji je pretočena strast i ljubav prema jogi koja je akumulirana kroz godine u inspirativnom okruženju. I kako to inače biva, od početne ideje do njezine realizacije ona je dobila još puno različitih začina, rezultirajući time da BUDI nije samo web stranica s bogatom videotekom satova joge, nego virtualno mjesto razmjena znanja, ideja i izgradnje veselije i poletnije svakodnevice za sebe, pa onda i za širu zajednicu, ne bazirajući se samo na jogu na prostirci – ističe.

Iako je studirala marketing, joga je prevagnula, no obrazovanje joj je pomoglo u pripremi projekta BUDI.

– Kao da su me sva prijašnja poslovna iskustva prije BUDI-ja pripremala za ovaj projekt, od marketinga za fitness centar, studio ljepote i jednu veliku korporaciju. Suradnja s partnerom u projektu, Markom Ajdukovićem, je isto tako došla kao savršen dio cijele slagalice. Ujedinili smo našu strast prema jogi i poslovno iskustvo, kako bi stvorili portal za koji nam je vizija da postane središnji portal za online jogu u regiji -nastavlja.

U jogi, osim discipliniranosti, valja kultivirati i zaigranost i znatiželju

Ideja je predstaviti jogu kao sveobuhvatnu disciplinu umijeća holističkog načina življenja; u harmoniji s duhom, tijelom, prirodom i svima oko nas. Joga je puno više od inspirativnih položaja na prostirci, a Petra je s nama podijelila i svoje najzanimljivije iskustvo s jogom.

– Kao najuzbudljivije iskustvo u jogi osobno bih izdvojila onaj moment kada, nakon mjeseci i mjeseci pokušavanja, napokon izvedeš neku naprednu asanu (jogijsku poziciju), često baš u momentu kad se već potpuno pomiriš da ”ti to baš nikad nećeš moći”! I ovo je primjer kako nas joga ne poučava samo izvođenju naprednih asana, nego i strpljenju, vjeri, povezivanju s tijelom, odbacivanju očekivanja i bilo kakve nagrade – ističe.

Do korisnika  većinom dolaze upravo tamo gdje se oni i nalaze – online, putem društvenih mreža i below-the-line načinima oglašavanja. Međutim, nije isključeno da ćete Petru i Marka susresti na nekoj od jogijskih radionica, koje će organizirati za korisnike BUDI portala ili na kojima će sami sudjelovati kako bi proširili svoje znanje.

Što je zapravo BUDI online joga platforma?

Program BUDI studija je koncipiran tako da jogu učini dostupnom svima željnim transformacije i ugodnije svakodnevice, bilo da se radi o onima koji se s jogom tek upoznaju ili o onima koji su već iskusni praktičari, željni novih znanja i produbljivanja spoznaja.

U ponudi BUDI joga studija ćete pronaći satove joge koji će pokrenuti vaše tijelo, predavanja koja će vam zaintrigirati um i meditacije kojima ćete ga umiriti. Ponuda satova joge je osmišljena tako da na raspolaganje da široki spektar različitih stilova joge, različitog intenziteta i trajanja, kako bi svatko u svakom trenutku pronašao sat koji odgovara njegovim željama i potrebama.

Od stilova joge možete birati satove Ashtange, Vinyase, Karma Flow-a, Hathe, Yina, Kundalinija, Prenatala (posebno osmišljen program koji prati trudnice kroz sva tri tromjesečja), a ako ste u jogi početnik, a pripremili su i kategoriju Osnove joge, u kojoj možete pronaći satove s detaljnim uputama i modifikacijama položaja, kako bi svojoj jogijskoj praksi postavili čvrste temelje.

– Kroz bogatu ponudu satova smo htjeli omogućiti što više individualizirani pristup; korisnici mogu krojiti praksu prema svojim trenutnim željama i mogućnostima. Osim satova joge, ponudu čine i meditacije i uskoro i predavanja koja pokrivaju različite jogijske teme, kako fokus ne bi bio samo na fizičkom aspektu joge. Osim toga, našim korisnicima smo uvijek na raspolaganju putem maila i telefona za sva pitanja o odabiru satova, prilagodbi asana (jogijskih pozicija), stilovima joge, benefitima i dr., a na portalu mogu naći i kratki vodič o stilovima joge, te upute za vježbanje. Kako bi im se još više približili, organizirat ćemo i povremene online ”satsange” (sastanke s učiteljem) i tako otvoriti prostor za postavljanje pitanja direktno učiteljima – otkriva Petra.

Poruka za početnike u svijetu joge

Kao početnik, jogi vjerojatno pristupate vezujući se samo za njen fizički aspekt, bez spoznaje o njenim mogućnostima poticanja duhovnog rasta pojedinca.

– Možda će vam se činiti da je ona rezervirana za prosvijetljene ljude na vrhu svete planine ili u pećini… I to je potpuno u redu. Krenite! Bez očekivanja i s punom prisutnošću u svakom trenutku, koja će vam omogućiti da čujete suptilne upute vašeg tijela u kojem smjeru krenuti. Počet ćete slušati svoje tijelo i odbaciti vanjska uvjetovanja, koja nam često nalažu kako bi trebali izgledati ili se osjećati. Budite ustrajni. Od dolaska na prostirku stvorite mali ritual, vaše sidro u danu, trenutak kada ste potpuno posvećeni svom dahu i pokretu, bez vanjskih ometanja. Jer to zaslužujete – zaključuje Petra.

Bit će tu lekcija o strpljenju, rješavanju ljutnje, razumijevanju, suosjećanju, prisutnosti, ljubavi, snazi namjere  i puno drugih, samo vaših, vama iznimno potrebnih.

– Mi zapadnjaci smo naučili cijeniti instant rješenja. Kakva sreća da nam s istoka dolazi ta drevna mudrost joge, koja predstavlja cjelovito, detaljno i sveobuhvatno rješenje za življenje života punim plućima! Pristupite otvorena srca i uma i otkrijte magiju koju vam joga može unijeti u život – zaključila je Petra Planinc.

Inače, novim korisnicima nude besplatnih 14 dana korištenja platorme, kako bi se s njome pobliže upoznali. Platformu BUDI možete popratiti i na društvenim mrežama, stoga slobodno bacite ‘follow’ na Facebooku i Instagramu ukoliko želite doznati više.