Home Vijesti Uz proljeće stižu i alergije: Evo kako razaznati alergijsku reakciju od prehlade

Uz proljeće stižu i alergije: Evo kako razaznati alergijsku reakciju od prehlade

Ako vam se u zadnje vrijeme se čini kao da je sve veći broj osoba koje su osjetljive na pelud ili neke druge alergene, niste u krivu

PODIJELITE

Priroda se budi, ponovno cvjeta, sve lagano počinje zelenjeti i sve više se osjećaju mirisi raznog cvijeća, drveća i bilja koje raste oko nas. Dok nekima proljeće donosi razmišljanja o toplom vremenu i uživanju na svježem zraku, alergičari u ovo doba godine proklinju otvorene prozore i svu pelud koja oko njih leti.

Ako vam se u zadnje vrijeme se čini kao da je sve veći broj osoba koje su osjetljive na pelud ili neke druge alergene, niste u krivu. Svake godine se broj alergičara povećava, a podaci pokazuju da više od 15% Hrvata pati od alergijskog rinitisa – simptoma koje izazva alergija. U svijetu više 600 milijuna ljudi ima iste probleme. Ujedno, fenomen koji se događa u današnjem svijetu jest i taj da su djeca alergičara također preosjetljiva na neki od alergena. Tako struka objašnjava da prema genetskoj predispoziciji ako je jedan roditelj alergičar, vjerojatnost da će dijete biti alergičar se uvećava za 30%, a ako su oba roditelja alergičari vjerojatnost se uvećava za 50-70%.

Kako prepoznati alergiju od prehlade?

Proljetne i ljetne alergije najčešće su vrlo očite te onima koji su sumnjali na osjetljivost dokažu da su bili u pravu. Alergije često počinju kao preosjetljivost na pelud trava, a kasnije se mogu javiti i na peludi stabala i korova. U proljeće, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Simptomi su:

 • šmrcanje
 • kihanje
 • svrbež u nekom dijelu nosa
 • svrbež ušiju
 • svrbež očiju
 • suhoća očiju
 • vodenasta i prozirna sluz kroz cijelo vrijeme
 • ne postoji dugotrajno olakšanje nakon kihanja

Peludna hunjavica je sezonska alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Mnoge osobe s alergijskom hunjavicom ne prepoznaju da možda imaju i druge probleme dišnih puteva poput astme. Ovo se događa u 50% slučajeva što samo govori da se s alergijom ne treba šaliti.

Peludni kalendar

Ukoliko vam simptomi nisu previše izraženi, ali ipak sumnjate da bi se moglo raditi o alergijskoj reakciji na neku pelud, više će vam odgovora dati peludni kalendar. Peludni kalendar na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar svakog dana daje izravne informacije o tome kolika je koncentracija koje peludi u zraku te kakve su tegobe moguće kod osjetljivih osoba. Svakodnevnu peludnu prognozu možete pronaći OVDJE.

Na našem području tako je povećana koncentracija peludi čempresa koja je umjerena, a niže povećane su peludi johe, graba, hrasta, topole i breze. U ožujku i travnju obično je posebna osjetljivost na čemprese i brezu, nakon čega glavni problem alergičarima predstavljaju peludi trave.

Liječenje alergije

Da biste probleme s alergijom liječili, prvo je potrebna pravilna dijagnostika uz alergotest koja će pokazati o kakvoj se osjetljivosti radi. U slučaju da postoji sumnja na razvoj alergijske astme, bit će potrebna i pulmološka obrada.

Alergije se ne mogu izliječiti, ali se njeni simptomi mogu ublažiti ili čak potpuno ukloniti. Terapija će, dakako, ovisit o razini osjetljivosti i simptomima, no najčešći načini liječenja su lijekovi. Tu se radi o lijekovima poput antihistamika, kortikosteroida, kromona, a pomoć mogu pružiti i dekongestivi. Uz to, može se provoditi i hiposenzibilizacija ili specifična imunoterapija. U zadnjih nekoliko godina kao dobar posrednik u liječenju simptoma alergije navodi se i CBD, konopljin dragocjeni kanabinoid.

Smanjite simptome i prevenirajte reakciju

Prije nego dođe do liječenja alergije, postoji nekoliko stvari koje možete činiti svakodnevno kako biste smanjili alergijske reakcije ili prevenirali da postanete previše osjetljivi na neku pelud. Preventiva je prije svega izbjegavanje alergena, a ovo je još nekoliko stvari koje možete čini:

 • jačajte imunitet zdravom prehranom i dovoljnim kretanjem uz vježbu
 • pratite peludni kalendar i ne izlazite za vrijeme visokih koncentracija određenih alergena
 • ne otvarajte prozore automobila i domova za vrijeme povećane koncentracije
 • visoka koncentracija je od 5 do 10 sati ujutro, tada bi trebalo izbjegavati boravak u prirodi
 • koristite klima uređaje
 • odjeću nemojte sušiti na otvorenom već u stanu
 • često perite kosu jer se na njoj skupljaju peludna zrnca
 • izbjegavajte pušenje i sprejeve koji će pojačati simptome alergije