Home Izdvojeno Prvi tekst na kajkavskom dijalektu napisan je u Turopolju 1521. godine

Prvi tekst na kajkavskom dijalektu napisan je u Turopolju 1521. godine

PODIJELITE

citanka

Lutajući kroz redove knjižnice, ili pak na zagrebačkom Hreliću, niti sami ne znamo na kakvo blago možemo naići. Na Hreliću smo tako pronašli knjigu „Turopoljska čitanka“, tiskanu 1994. godine. Žalosno je što se i važna književna djela mogu pronaći na buvljacima za vrlo nisku cijenu. U čitanci za 3 kune stoji podatak koji  mnogi sugrađani vjerojatno nisu znali. Poglavlje knjige započinje ovako: „Najstariji dosad poznati tekst napisan na kajkavskom dijalektu nastao je u Turopolju“.

UGOVOR IZ 1521. GODINE

cuncicev listTaj važan tekst za hrvatski jezik napisan je u obliku ugovora o pravu na ispašu između Pavla Petrečića i Jurja Pogledića. Napisao ga je Stjepan Čunčić koji je predstavljao pravnu osobu, iako ta činjenica nije u potpunosti sigurna jer je dokument jako oštećen pa nije u potpunosti razumljiv. Dokument je sastavljen u selu Kuče 1521. godine.

Podatak važan za baštinu i povijest našeg kraja tako smo igrom slučaja doznali upravo na Hreliću.

Naš turopoljski kraj važan je za povijest i kulturu cijele države. Nije niti čudno jer u njemu su živjele ličnosti poput Franje pl. Lučića i Augusta Šenoe. Bogatstvo materijalne i nematerijalne ostavštine trude se očuvati različite ustanove i kulturno-umjetnička društva. S druge strane, u Turopolju nepovratno propadaju mnoge građevine i obilježja kraja, poput ljetnikovca bana Josipa Jelačića u Kurilovcu koji je sada samo ruševina. Bilo bi, međutim, važno sačuvati sve usmene i pismene, materijalne i nematerijalne dokaze o tome tko smo i što smo „ Da se nigdar ne pozabi plemenita općina Turopolska“.

citanka1