Home Izdvojeno PONOS NAŠEG GRADA: Film “Fuji” zaradio ovacije goričke publike

PONOS NAŠEG GRADA: Film “Fuji” zaradio ovacije goričke publike

"Ako sanjate veliko, živjet ćete veliko i samo vam je nebo onda granica. A vi, judo sportaši, imate osobu kojoj ni nebo nije granica, samo je se držite. Budite hrabri i budite to što jeste - ponos našeg grada!"

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Emocije, suze u oku, ovacije i puno osmijeha.. sve to večeras se moglo doživjeti na premijeri dokumentarnog filma Fuji. Više nego dobro poznata priča o Marini Drašković, voditeljici Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, danas je predstavljena i goričkoj javnosti. Riječ je o jednoj od završnica projekta Judo inkluzija koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a koji prikazuje priču nastanka ovog kluba kroz perspektivu Marine, ali i judaša s cerebralnom paralizom. Glavne uloge u filmu imaju Mia i Lana Mićanović, Fran Krasnić, Matej Malešević, Laura Bičanović te Vito Sikra koji su kroz svoju priču objasnili važnost sporta i inkluzije. Film traje 20 minuta, a prožet je iskrenošću, realnošću i pravom srećom koja proizlazi iz uspjeha onih koji nisu niti mislili da će takav uspjeh doživjeti.

 

Osjećaj je stvarno čaroban, gotovo nestvaran. Feedback je bio odličan i to mi je dalo dodatnu čaroliju i dodatni poticaj za dalje“, govori Marina i objašnjava kako je ovo jedan od dijelova projekta koji traje do 21. prosinca ove godine. “Sada još moram završiti knjigu koju pišem u sklopu projekta, imamo još dva turnira, dosta toga nas čeka do kraja godine i kraja projekta. Ideja je s ovim filmom krenuti na festivale filma, jučer smo počeli sastavljati ideju, a prva nam je želja, skromno, Sundance film festival“.

“Budite to što jeste – ponos našeg grada”

Svega ovoga ne bi bilo, barem ne toliko uspješno, da nije bilo podrške Sportskog saveza osoba s invaliditetom Velike Gorice i Grada. Pozdravni govor predsjednice Saveza Mirjane Lučić objasnio je važnost ovakvih sportova za osobe s invaliditetom te koliko je važno prepoznati ih i omogućiti im sve potrebno kako bi se razvijali i rasli. “Svi vi, sanjajte veliko, nemojte dozvoliti da vam ikada itko kaže da nešto ne možete jer možete apsolutno sve. Ako sanjate veliko, živjet ćete veliko i samo vam je nebo onda granica. A vi, judo sportaši, imate osobu kojoj ni nebo nije granica, samo je se držite. Budite hrabri i budite to što jeste – ponos našeg grada“, emotivno je zaključila Lučić uz nadu da judaši jednog dana imaju svoju dvoranu za treninge.

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji posebnost je našeg grada i čitave sportske zajednice jer pokazuje kako nisu samo medalje one koje treba slaviti, već sve male pobjede koje čine veliku razliku. “Fuji je pozitivan primjer promjena u društvu koji pokazuje da inkluzija može biti sastavni dio našeg društva, ne samo iznimka. Moramo shvatiti da osobe s invaliditetom moraju živjeti svaki dan, a ne samo od trenutka do trenutka kada smo im se mi spremni posvetiti. Sve ovo što se danas događa, ovaj volonterski entuzijazam, trud, sve to bi trebala postati praksa i pravilo. Grad u tome daje punu podršku, ali i zahvalu. Mi ćemo uvijek biti podrška, ali tim divnim ljudima možemo reći samo hvala“, emotivno zaključuje gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Važnost prijateljstva, sporta i inkluzije

Ovaj dokumentarni film sniman je gotovo dvije godine, a cilj je bio istaknuti glavne vrijednosti kluba Fuji – snagu prijateljstva, važnost sporta i inkluzije. Autori filma, Dino Julius i Luka Hrgović, objašnjavaju kako su provodili vrijeme s judašima te da su željeli ispričati cijelu priču upravo iz njihove perspektive: “Dolazili smo na treninge, putovanja i sami smo sudjelovali, pričali s klincima i čuli njihovu priču. Kroz njih smo shvatili koji je glavni kut iz kojeg ćemo prikazati ovu priču. Mi smo zadovoljni da su svi zadovoljni.”

Judo klubu Fuji želimo svu sreću u daljnjim pothvatima, ali i da ovaj predivan film zaista uskoro možemo gledati na velikim filmskim festivalima.