Home Vijesti Počinju seizmička mjerenja

Počinju seizmička mjerenja

PODIJELITE

Od ponedjeljka, 16. kolovoza 2021. godine na širem području grada započinju radovi snimanja seizmičkih podataka u sklopu projekta istraživanja ugljikovodika na istražnom prostoru Sava-06 koje uključuje dijelove Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Ekipe za snimanje krenuti od jugo-istoka poligona te se kretati prema sjevero-zapadu poligona. Investitor je tvrtka Aspect koja je dobila dozvolu Vlade Republike Hrvatske, a njihovi predstavnici su u stalnom kontaktu s relevantnim službama općinskim/gradskim i županijskim službama.

Predstavnici investitora te geologa koji će provoditi snimanje su krenuli s izravnim obavještavanjem građana i vlasnika poljoprivrednih zemljišta od svibnja ove godine.

Seizmičko snimanje se izvodi na način da se promatra kretanje seizmičkog vala od njegovoga izvora na površini do geoloških elemenata u podzemlju od kojih se on reflektira i njegov povratak do prijamnika – geofona. Val kreira izvor na površini – radno vozilo koje u pravilnim razmacima emitira kratkotrajni seizmički (zvučni) val u podzemlje u trajanju do pet sekundi. Povratkom vala na površinu – na kojoj se nalaze bežični geofoni – dobivamo jasnu sliku onoga što se nalazi ispod zemlje.

Snimanje će potrajati otprilike četiri tjedna, ovisno o vremenskim prilikama, a na terenu će biti prisutno oko 150 stručnjaka iz Mađarske i Hrvatske. Investitor će vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi.

Više informacija potražite OVDJE