Home Izdvojeno Petak je dan za kino! Na rasporedu su dva dokumentarna filma

Petak je dan za kino! Na rasporedu su dva dokumentarna filma

Projekcije su od 18 sati

PODIJELITE

U Kinu Gorica održava se Tjedan dokumentarnog filma u sklopu kojeg se večeras prikazuju dva filma – “Sretan Božić, Yiwu” te “Gorbačov.Raj”. Ulaznica za projekcije je 15 kuna, a one se mogu kupiti online ili na blagajni POUVG.

U nastavku donosimo opise filmova.

“Gorbačov. Raj”, 18 sati

Latvija, Republika Češka, 2020,
100′

Film o promjenama koje su odjeknule svijetom zahvaljujući jednom čovjeku. Film koji sažima život čovjeka koji je promijenio svijet u dvadesetom stoljeću. Gorbačovljeva kratka vladavina obilježena je S Glasnosti i Perestrojkom, politikama kojima su građani Sovjetskog dobili priliku za slobodu. Srušio je Berlinski zid, no istodobno je, pod njegovom vlašću, eksplodirao nuklearni pogon u Černobilu, a njegovo se uništenje zataškalo. Građani koji su tražili nezavisnost baltičkih država su umrli. Vojnici su lopatama okrutno ugušili prosvjede u Tbilisiju. A sovjetski su tenkovi prijetili te na kraju usmrtili mirne prosvjednike u Bakuu. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. S ovim teretom prošlosti ovaj starac živi posljednje dane svog života u praznoj kući u predgrađu Moskve.

“Sretan Božić, Yiwu”, 20 sati

Mladen Kovačević, Švedska, Srbija, Njemačka, Francuska, Belgija, Katar, 2020.,
94’

Radionica Djeda Mraza nije na Sjevernom polu već u kineskom gradu Yiwu, gdje se blagdanski ugođaj stvara na pokretnoj tvorničkoj traci, a komunistička prošlost sukobljava s kapitalističkim snovima. U Yiwu čak 600 tvornica proizvodi više od dvije trećine svih svjetskih božićnih ukrasa: milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice kako bi udovoljili tržištu nezasitnih potreba. U njima su zaposleni domaći gastarbajteri koji i dalje žive u oskudici, u skučenim stanovima radničke klase…