Home Izdvojeno KUD Nova zora skromno će obilježiti 24. Vojkove dane

KUD Nova zora skromno će obilježiti 24. Vojkove dane

Ne žele izgubiti kontinuitet i prekinuti dugogodišnju tradiciju i sjećanje na nekadašnjeg zborovođu i voditelja KUD-a

PODIJELITE

KUD “Nova Zora” i ove će godine, makar skromnije, obilježiti tradicionalne 24. Vojkove dane. Kako navode, ne žele izgubiti kontinuitet i prekinuti dugogodišnju tradiciju i sjećanje na nekadašnjeg zborovođu i voditelja KUD-a.

Na datum 23. listopada se obilježavaju 24. Vojkovi dani i 57. obljetnica smrti jednog od najznačajnijih propagatora turopoljske kulturne baštine, Vojka Miklaušića. Umjesto bogatog programa na koji je publika navikla ovih godina, članovi KUD-a Nova zora obilježit će obljetnicu posjetom groba uz polaganje cvijeća i svijeća. Nakon polaganja vijenaca održat će se misa u župnoj crkvi u Donjoj Lomnici.

Manifestacija Vojkovi dani organizira se u čast Vojka Miklaušića, zborovođe KUD-a Nova zora u vremenu između dva svjetska rata, koji je svojim radom uspio specifičan način donjolomničkog pjevanja zabilježiti i promovirati nastupima na smotrama koje su se organizirale na prostorima tadašnje Jugoslavije. Vojko Miklaušić rođen je 1916 god. na Dugom otoku, a kao šestogodišnjak dolazi sa obitelji 1922. godine u Donju Lomnicu. Vojkova fascinacija turopoljskom nizinom i njezinim stanovnicima potaknula ga je da zapiše njihove običaje, govor, pjesme i plesove, da ovjekovječi njihov način života na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Ta svjedočanstva završila su u knjizi Plemeniti puti 1994. godine.