Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Suzana Matić: Ne naginji se unutra

KNJIGA TJEDNA Suzana Matić: Ne naginji se unutra

PODIJELITE

Ovoga četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica predstavljaju vam jedan od brojnih jesenskih noviteta u knjižnici, zbirku kratkih priča „Ne naginji se unutra“.

Suzana Matić ime je na koje možda niste do sada naletjeli pregledavajući police hrvatske književnosti pa vam upravo stoga sada skrećemo pažnju na knjige mlade arhitektice koja danju projektira, a noću piše prave male bisere intimističke proze na granici s poezijom. Prvu knjigu „Samosanacije“ objavila je 2012. godine, a radi se o dnevničkim zapisima koji su nakon velike popularnosti stečene na autoričinom blogu pretočeni u format knjige.

Uslijedile su „Koliko sam puta okidala s boka (anatomija promašenog)“ i „Drugojačija“, dok je „Ne naginji se unutra“ najnovija zbirka od trinaest sjajnih priča. Svaka priča predstavlja svijet osebujnih likova u kojima možemo prepoznati ljude oko sebe ili čak same sebe. Od razvoda braka, gubitka sa smrću bližnjih do teme prihvaćanja stranaca u drugoj zemlji, sve su teme koje Suzana Matić ispisuje vrlo aktualne i životne. U naslovu upozorava čitatelja da se ne naginje unutra, jer jednom zavirivši u intimu ovih likova postoji opasnost da zaglavite s njima, suosjećajući i razmišljajući o njihovim postupcima, ljubavima i promašajima. Odlično je to opisala Bojana Radović u prikazu knjige pa prenosimo njen zaključak: „Autorica je sjajna “kratkopričašica”, a iza svake njezine priče ostaju “romani” onog što se dogodilo prije, ali i poslije toga. To prazno platno ili list papira koje ostavlja mašti svakog čitatelja odlika su njezina stila.“

Forma kratke priče idealna je za sve koji vode bitku sa svakodnevnim obvezama i za čitanje pronalaze tek nešto vremena koje žele iskoristiti najbolje moguće, a upravo takve su priče Suzane Matić donoseći emocije i likove koje se ne zaboravlja još dugo nakon čitanja.

Autorica: Anamarija Stepanić