Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Paul O’Grady: Moj brod je Hrvatska

KNJIGA TJEDNA Paul O’Grady: Moj brod je Hrvatska

PODIJELITE

„U prvo vrijeme mog dolaska u Hrvatsku priznajem da me frustriralo stalno isto pitanje: „Zašto si došao u Hrvatsku?“ Šanse da Irac pri zdravoj pameti odluči ostaviti dobro plaćeni posao arhitekta u brzorastućem gospodarstvu Irske i dođe živjeti ovdje činile su se male, a mene su često gledali kao da sam skrenuo. Tu sigurno nešto ne štima, mislili su moji sugovornici, mora postojati nekakva problem, bilo što pobogu?! Zašto bi naizgled razuma čovjek napravio nešto tako nerazumno? „Ja tebe uopće ne razumijem“, čitao sam na svakom licu kojem sam sa zadovoljstvom pričao svoju priču.“

Ircu Paulu O’Gradyju „Moj brod je Hrvatska“ nije prva knjiga o hrvatsko-irskim kulturološkim, klimatskim i drugim razlikama. Prije nje napisao je knjigu „Ja, tata iz Irske“ o odgoju djece u Hrvatskoj i razlikama u odnosu na irske običaje, te općenito o muškom snalaženju u životu koji se za svakog mijenja dolaskom bebe u obitelj. Nova, friško objavljena knjiga, govori nam o tome što znači živjeti u Hrvatskoj iz perspektive jednog Irca.

Iako smo svjedoci svakodnevnog odljeva mladih i manje mladih ljudi „trbuhom za kruhom“ u popularnu Irsku, ova knjiga možda će nam pokazati i dokazati zašto bismo zapravo trebali ostati. Sve ima svoju dobru i lošu stranu, a u O’Gradyjevom slučaju vaga je prevagnula na Hrvatsku! Po čemu su sve Hrvati fascinantan narod? Koje su naše dobre stane, u čemu je naša kvaliteta, ali i koje su naše najveće slabosti? Možda nam najbolji odgovor na to pitanje može dati upravo autsajder, netko tko situaciju promatra neopterećen našom prošlošću „od stoljeća sedmog“. Na duhovit i svima pristupačan način objašnjava svoje razloge za život u Hrvatskoj – bilo to dobro pivo, hrana, mediteranska toplina nasuprot irskom sjevercu i konstantnoj vlazi, užitak u ispijanju kave, čistoća, ljubaznost… Istodobno je svjestan i svih nedostataka – od nedostatno sitnog novca u dućanskim blagajnama do stanja hrvatskog gospodarstva.

Od nerazumijevanja O’Gradyjevog životnog izbora da preseli u Hrvatsku do shvaćanja i prihvaćanja da ona može biti idealan dom – korak koji vam je potreban da premostite jaz između ove dvije suprotnosti možda je upravo ova knjiga.

autorica teksta: Ivana Grubačević