Home KNJIGA TJEDNA KNJIGA TJEDNA Matt Haig : Ponoćna knjižnica

KNJIGA TJEDNA Matt Haig : Ponoćna knjižnica

Stil pisanja vrlo je filmičan i stoga će se možda više svidjeti mlađim čitateljima, ali neće ostati razočarani niti svi ostali koji bi voljeli zaviriti u čaroliju Ponoćne knjižnice.

PODIJELITE

Matt Haig britanski je autor uspješnih romana kao što su „Ponoćna knjižnica“, „Kako zaustaviti vrijeme“, i „Zašto ostati živ“. Napisao jei nagrađivane naslove za djecu „Dječak zvan Božić“, „Djevojčica koja je spasila Božić“ te mnoge druge. Njegove su knjige prevedene na gotovo 30 jezika, a Goodreads – najpopularnija društvena mreža za ljubitelje knjiga s više od 90 milijuna korisnika redovito njegove knjige svrstava među najčitanije.

Između života i smrti nalazi se Ponoćna knjižnica. Kada u nju uđe Nora Seed nudi joj se prilika da ispravi svoje pogreške i stekne uvid kako joj je život mogao izgledati da je krenuo nekim sasvim drugim pravcem. Sve do tog trenutka njezin život je bio slijed krivih odluka i nezadovoljstva. Depresivna djevojka odlučila se na samoubojstvo jer joj se činilo kako je razočarala sve oko sebe, uključujući samu sebe. Knjige na policama knjižnice u kojoj se odjednom našla pokazat će Nori alternativnu verziju stvarnosti, i uz pomoć stare knjižničarke ona će uspijevati izbrisati jednu za drugom svoje krive odluke i proživjeti one savršene živote kakvi su joj se činili zauvijek izgubljeni. No jesu li ti životi doista tako savršeni? Prije nego Ponoćna knjižnica nestane, ona mora pronaći odgovor na pitanje – kako biti sretnija sa svojim životom?

Ako ste se ikada zapitali kakav bi vam život bio da ste povukli neke druge poteze, Norine dogodovštine će vas potaknuti na razmišljanje o tome što bi sačinjavalo vašu knjižnicu alternativnih života. Žanrovski ovaj roman možemo svrstati pod fantastičnu fikciju, te iako vješto dočarava misli osobe sklone depresiji nipošto ga ne možemo smatrati stručnim pogledom na tu bolest. Čak u nekoliko svojih romana Matt Haig progovara o depresiji, budući da je u svojoj mladosti iskusio slične borbe i uspio im se othrvati. Stil pisanja vrlo je filmičan i stoga će se možda više svidjeti mlađim čitateljima, ali neće ostati razočarani niti svi ostali koji bi voljeli zaviriti u čaroliju Ponoćne knjižnice.

Raspoloživost knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica provjerite OVDJE.

Pripremila: Anamarija Horvatinčić