Home Kultura Iz POU VG uručili vrijedna izdanja Biblioteke Albatros knjižnici OŠ Pokupsko

Iz POU VG uručili vrijedna izdanja Biblioteke Albatros knjižnici OŠ Pokupsko

Među doniranim naslovima svoje mjesto u OŠ Pokupsko našli su stripovi Balade Perice Kerempuha i Čudnovate zgode šegrta Hlapića koje su inače i lektire

PODIJELITE
Foto: POU VG/Facebook

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica posjetilo je potresom pogođenu OŠ Pokupsko. Tom prilikom su Dražen Kurilovčan, voditelj odjela kulture i Stipo Bilić, voditelj izdavaštva, tamošnjoj knjižnici uručili donaciju izabranih naslova iz Biblioteke Albatros.

Knjige je s veseljem preuzela Štefica Facko Vrban, ravnateljica škole istaknuvši kako će knjige obogatiti biblioteku škole te će ih učenici sa zanimanjem čitati.

Inače, OŠ Pokupsko je početkom ove godine proslavila 180 godina rada. Kako otkrivaju iz škole, inicijativu za gradnju pokrenuo je župnik Ivan Kralj 1834. godine, a gradnja je započela 1839. Sav crijep i cigla izrađivani su na biskupskom imanju u Brkiševini.

U starom dijelu škole, a naročito u hladnijim danima, djeca koja putuju busom iz škole i u školu ovih dana mogu pročitati pokoji naslov, ali i prelistati slikovnice i stripove izdavaštva Biblioteke Albatros.

– Ideja Pučkog učilišta i Albatrosa bila je takva da se OŠ Pokupsko koja je stradala zajedno sa knjižnicom uruče ciljana i korisna izdanja poput knjiga za lektiru, te stripova i slikovnica, ali i druge prigodne slikovnice kako bi đacima razbili monotoniju u čitanju – otkrio nam je Stipo Bilić iz Biblioteke Albatros.

Među doniranim naslovima svoje mjesto u OŠ Pokupsko našli su stripovi Balade Perice Kerempuha i Čudnovate zgode šegrta Hlapića, koji su inače i lektire. Knjižnica je postala bogatija i za četiri primjerka vrijednog izdanja župnika i ilirika Pavla Štoosa koji je upravo u Pokupskom proveo dvadeset godina službe.

U 2021. godini – Godini čitanja proglašenoj na prijedlog Ministarstva kulture RH pod parolom “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ iz POU VG i Albatrosa nadaju se kako će naslovi doći u ruke brojnih malih čitatelja, te barem na kratko odagnati  probleme i unijeti vedrine u njihove živote.

U Pokupskom su se izuzetno obradovali vrijednoj donaciji knjiga. POU VG i Biblioteka Albatros uskoro u planu imaju donirati vrijedne naslove još nekim školama.

– Išli smo ciljano u Pokupsko s donacijom naslova koji bi im bili i korisni i zanimljivi. U kontaktu smo još s nekim potresom pogođenim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji, te se nadamo da ćemo još nekoga obradovati – zaključiili su iz POU VG.

Inače, nakon prvog snažnog potresa 1909. godine, učitelj Antun Arnold, koji je u školi radio 44 godine otvorio je veliku knjižnice s 1000 naslova te poštanski ured koji je radio prije nego onaj u Velikoj Gorici. Naime, Pokupsko je tada bilo vrlo razvijeno s obzirom na to da se nalazi između dva velika grada Siska i Karlovca i dok su robe putovale plovnim putem, odnosno rijekom Kupom, Pokupsko je imalo veliki značaj.