Home Izdvojeno FOTO Ivanje u Buševcu: Od bajkera i KUD-ova, do „Životinjske farme“

FOTO Ivanje u Buševcu: Od bajkera i KUD-ova, do „Životinjske farme“

PODIJELITE
foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Ivanje u Buševcu tradicionalno se obilježava 11. godinu. Posjetitelje su jučer zabavljala kulturno-umjetnička društva iz Čučerja, Siska, Županje i Mraclina. U osnovnoj školi organizirana je izložba karikatura, a u dječjem vrtiću izložba „Djeca – čuvari djedovine“. Kakvo bi to Ivanje bilo da nije zapaljen Ivanjski krijes. U Buševcu je poznat kao jedan od najvećih u turopoljskom kraju. Uz njega se uživalo i slavilo do ranih jutarnjih sati.

Ivanje-Busevec-2014-26.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Na Ivanju smo predstavili etno i eko proizvode naših vrijednih obrtnika koji se trude očuvati našu starinu i da ipak ostane od toga svega što radimo – rekao je predsjednik OSS Buševec Nenad Rožić.

Ivanje-Busevec-2014-6.jpg

DOJURILI IZ SISKA

Sa svojim starim vozilima u Buševec su stigli članovi Oldtimer kluba Sisak. Željko Žarković dojurio je na tomosu iz 1976. godine.

– Nekako čovjeka povuče želja da se vrati u mlade dane pa si onda i pronađe vozilo iz tih dana, restaurira ga i počne se ponovno voziti na tom vozilu. Motocikl je generalno restauriran, što znači da je detaljno bio rastavljen, pjeskaren, ponovno obojan u njegovu originalnu svijetlo plavu boju. I sve je promijenjeno što se tiče mašine, od karike, kvačila, ležajeva, do sajli na motoru – opisao je Žarković.

REKONSTRUIRALI KRIŽANO PLATNO

Mještanima je cilj revitalizirati Buševačku zadrugu u njezinom izvornom izdanju. U potrazi su za imanjem na kojem će prikazati tradicionalni Buševec u malom. Već su sada od zaborava spasili prikaz tkanja na tkalačkom stanu. I ne samo to. Rekonstruirali su staro križano platno za Buševsku narodnu nošnju.

Ivanje-Busevec-2014-18.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Ovo sada što se tka je lijepo laneno platno koje je složeno prema uzorku stare narodne nošnje. To platno ima sentimentalnu vrijednost da se rekonstruira onako kako se nekad tkalo – napomenuo je Vlado Čehulić.

ŽIVOTINJSKA FARMA

Kao završnu proslavu Ivanja, iz OSS-a Buševec ističu premijernu predstavu svojih kazališnih amatera. U petak, 27. lipnja, u Domu kulture od 20,30 sati prikazat će „Životinjsku farmu“ na kajkavskom jeziku.

foto: Kronik Velike Gorice – Zlatko Srbelj

[print_gllr id=14959]