Home Vijesti Gorički SDP istaknuo status žena, njihova prava te uz važne poruke darivao...

Gorički SDP istaknuo status žena, njihova prava te uz važne poruke darivao sugrađanke

Smatraju kako im je dužnost pozvati žene na aktivnije uključivanje u politički život, jer on odlučuje o svakom segmentu naših života

PODIJELITE

Žene Velike Gorice danas su imale priliku dobiti mnogo cvijeća povodom Međunarodnog dana žena. Uz velikogorički MOST, gradonačelnika Krešimira Ačkara i članove gradske uprave, cvijeće uz važne poruke dijelili su i članovi SDP-a. Uz cvijeće, dijelili su i prigodne letke sa željom da imaju znatno bolji status u društvu i obitelji, da su adekvatno plaćene za svoj rad i da im se napokon počne vrednovati cjeloživotni neplaćeni kućanski rad.

Međunarodni dan žena je dan kada podsjećamo da borba za jednakost, ravnopravnost i ženska stečena prava nikada ne prestaje. Davno izborena prava od naših prabaka, baka i majki uvijek se na neki način pokušavaju dovesti u pitanje, ističe predsjednica Foruma žena i Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica, Ivana Mllinar.

I ove su se godine dotakli važnih pitanja, esencijalnih za život žena u Hrvatskoj i našem gradu: “Imamo dužnost postaviti pitanje zašto žene u Hrvatskoj i EU još uvijek rade za manje plaće, potplaćene su i prema dostupnim podacima imaju prosječno 16 posto nižu plaću od muškaraca za istu stručnu spremu?! Slijedom cjeloživotnog potplaćenog rada, niže su nam i mirovine što žene uvijek dovodi u položaj ekonomske ovisnosti bez obzira što cijeli svoj životni vijek rade.

Upravo zato nužno je raditi na tome da se uklanjaju faktori koji potiču i doprinose toj evidentnoj rodnoj nejednakosti u plaćama i mirovinama. Posla pred nama je uvijek puno, a to osim jednake plaće za jednaki rad uključuje borbu protiv nasilja nad ženama, za zajamčenu zdravstvenu zaštitu žena u svim javnim bolnicama, kao i borbu za veće sudjelovanje žena u politici.”, govori Mlinar i dodaje da trenutno u Republici Hrvatskoj od 127 gradova i 21 županije, uključujući i Grad Zagreb samo njih 17 vode žene gradonačelnice, odnosno 2 županice.

Smatraju kako im je dužnost pozvati žene na aktivnije uključivanje u politički život, jer on odlučuje o svakom segmentu naših života. Za kraj poručuju “Goričanke, sretan nam naš dan i neka vam Dan žena bude svaki dan!”