Home Izdvojeno FOTO/VIDEO Za Ribničanke organiziran dirljiv doček

FOTO/VIDEO Za Ribničanke organiziran dirljiv doček

PODIJELITE

Ženska A ekipa DVD-a Ribnica jučer je na Vatrogasnoj olimpijadi u Villachu u Austriji osvojila odlično sedmo mjesto. U konkurenciji od 25 ekipa iz cijele Europe, pobjeda je, da nije bilo jedne pogreške, mogla pripasti upravo Ribničankama jer su vježbu izvele za svega 38 sekundi, a štafetu izvrsno otrčale. Time su imale drugo vrijeme i vježbe i štafete. No zbog te greške dobile su deset negativnih bodova i završile na, bez obzira na sve, odličnom sedmom mjestu te su ušle u zlatnu kategoriju u kojoj je najboljih osam ekipa ovog natjecanja.

– Nesretno uže nam se prebacilo preko spoja dvije usisne cijevi zbog čega se sudi deset kaznenih bodova, odnosno sekundi dodaje se na ukupnu vježbu koja nam je nesretno oduzelo prvo mjesto. Bez tih deset kaznenih bodova bile bi prve. Bila je tuga u njihovim redovima, neutješne su jer su mogle biti prve – ispričao je Stjepan Vrban, predsjednik DVD-a Ribnica.

Ova pogreška te dobivanje negativnih bodova sve je iznenadila. – Mi smo svi bili iznenađeni kada smo gledali tu vježbu, na semaforu je bio odličan rezultat i onda su na kraju sudci počeli klimati glavom, a nama je mrak pao na oči. Zbog jedne sitne greške bile su sedme, ali i to je odličan uspjeh. One su tužne jer bi bez te greške bez problema bile druge sigurno – objasnio je Dalibor Mrakovčić, predsjednik vatrogasne zajednice Velika Gorica.

S DVD-om Ribnica u Austriji bio je i Borislav Turan, zapovjednik Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe. – Dojmovi su pomiješani, od jednog velikog zadovoljstva jer smo imali ekipu koja je pokazala dobar rezultat i dobro je odvježbala, do nekih žalosnih emocija koje se provlače kroz sve to. Nije jednostavno sve to preživjeti u tako kratkom vremenu, u 38 sekundi. Takve greške u sportu se događaju. Ta greškica odnijela je 10-ak sekundi i koštala je ekipu prvog mjesta. Tako je i slovenska, jako dobra ekipa imala grešku i plasirala se poslije nas. Često se tako znaju dogoditi greškice koje se ne trebaju dogoditi, a dogode se. Izuzetno smo ponosni na ovo što su cure napravile jer je ovaj rezultat, da se ne zavaravamo, izvrstan – rekao je.

Ovaj odličan rezultat još je veći jer je ova ekipa najmlađa ženska ekipa u povijesti hrvatskog vatrogastva koja je sudjelovala na Olimpijadi. – Veoma su perspektivne, ali ja ne bih rekao neiskusne. To je jako iskusna ekipa koja je odradila sve što je imala u moći. Presudio je jedan centimetar i odnio je prvo zlato u povijesti hrvatskog vatrogastva za seniorske A ekipe. Svejedno, ovo je vrhunski rezultat. Ako djevojke budu svoje i jake glave, a to jesu, nema problema za iduću Olimpijadu i tada ćemo biti bolji i pametniji i znat ćemo reagirati u ovim situacijama – objasnio je Mario Stipetić, zapovjednik DVD-a Ribnica.

U DVD-u Ribnica ova ekipa prošla je sve uzraste – uzrast od 6-12 godina, od 12-16 godina, a dio njih prošle je godine bio i na Državnom natjecanju. – One su odlična ekipica koja je sastavljena od dvije generacije – cura od 20 i 17 godina, to je ekipa koja ima strahovitu perspektivu i strahovite mogućnosti za napredak, a to ćemo u budućnosti i pokazati. Vlasnice su svih rekorada u Hrvatskoj koji se mogu napraviti – od same vježbe, od usisnog voda do štafete, bit će još bolje – nahvalio ih je Stipetić.

Za uspjeh ove ekipe zaslužno je upravo zajedništvo i suradnja ovih deset djevojaka. One u DVD-u Ribnica treniraju od malih nogu i u potpunosti su posvećene treninzima. Treniraju redovito, barem dvaput tjedno, a posljednja tri mjeseca treninzi su bili još intenzivniji – od kondicijskih priprema do samih vježbi.

– U principu, nismo znale što očekivati jer nam je to bila prva Olimpijada, ali mogu reći da je to jedno veliko, lijepo iskustvo, iskustvo za cijeli život. Sklopila su se prijateljstva koja će dugo trajati. Samo natjecanje i organizacija bili su u redu, ali smo očekivali više. No, sve je proteklo u redu. Imali smo tremu na početku, ali kada je počela komanda, isključiš se, zaboraviš, odradiš svoje i očekuješ najbolje. Rekla sam svojoj ekipi, mi smo tek ekipa u usponu i mi možemo samo napredovati. Što više vježbamo, to su bolji rezultati. Imamo još prostora napraviti bolje i možemo to – svoje dojmove ispričala nam je Lucija Pavelić, članica ženske A ekipe. Upravo je ona, nesvjesno, napravila pogrešku koja ih je stajala prvog mjesta. Zbog toga su suze lile punih 45 minuta, dok nije krenula štafeta koju su fenomenalno otrčale. To je najbrža otrčana štafeta u povijesti hrvatskog vatrogastva.

– Jako sam dirnuta, za mene su one pobjednice. Moje dvije kćeri su sudjelovale i znam da im je teško, ali za nas su najbolje – rekla je uzbuđena majka Svjetlana Pavelić.

Da je DVD Ribnica jedan od najboljih u Županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, dokazuju stotine pehara koji krase njihov Društveno dom. Za nove već ponestaje mjesta. – Od prošlog mjeseca pehare slažemo na nove police, ali više ne znamo gdje bi te police stavili tako da ne znam što ćemo dalje – kroz smijeh je rekao Vrban.

– Kada se prije nekoliko godina vodstvo DVD-a Ribnice promijenilo, oni su shvatili da bi u natjecateljskom dijelu mogli napraviti rezultate koji bi ih mogli dovesti u vrh rezultata Vatrogasne zajednice. Zahvaljujući zapovjedniku Mariju Stipetiću složili su ekipe i počeli uporno vježbati i došli su do super rezultata koji nama stvaraju, tijekom svih ovih godina, lijepu reklamu i u Lijepoj našoj, ali i izvan nje. Došli su do olimpijade i svi znaju za Vatrogasnu zajednicu grada Velika Gorice i na tome sam im jako zahvalan – zaključio je Mrakovčić.

U Austriji su djevojke vrijeme iskoristile i za razgledavanje, kupanje te vožnju žičarom. Bilo je to jedno veliko iskustvo za sve. – Zahvaljujem se svima koji su nam bili podrška, što preko tribina, što preko poruka, našem vodstvu iz Zajednice, zapovjedniku Borislavu Turanu, predsjedniku Zajednice Daliboru Mrakovčiću te tajniku Čedomiru Krizmaniću koji su bili tamo s nama i bodrili nas s tribina – poručio je Vrban.

Danas je za ove djevojke u Ribnici organiziran dirljiv doček te su pohvale za ovaj odličan rezultat stizale sa svih strana. Nakon mora suza, djevojkama su se dojmovi slegli, a one su si postavile nove ciljeve te uskoro kreću u nove pobjede.