Home Zanimljivosti FOTO Zmaj Anđelko proslavio prvi rođendan

FOTO Zmaj Anđelko proslavio prvi rođendan

PODIJELITE

Projekt ”Zmaj Anđelko pomaže djeci” ovog je tjedna proslavio svoj prvi rođendan. U samo godinu dana, priča o slikovnicama za djecu u bolnicama diljem Hrvatske, prerasla je u nešto mnogo više. Izdano je pet naslova, nove priče se slažu, a vjerne pratitelje nalazimo među svim generacijama.

”Zmaj Anđelko i dugački rep”, ”Kornjačica Rita”, ”Neustrašiva mama”, ”Pas Rolfi i PDA”, ”Zvjezdanovih deset dana” – sve su to naslovi dječjih slikovnica koje je u samo godinu dana stvorio Goran Čučković iz Velike Mlake. Malo je onih koji nisu čuli za Gorana i projekt ”Zmaj Anđelko pomaže djeci” koji je zavrtio klupko kojemu nema kraja i to je dobro jer cijeli projekt je humanitarnog karaktera – pomoći djeci u hrvatskim bolnicama da što lakše prebrode svoje patnje.Posljednja slikovnica ”Zvjezdanovih deset dana” nastala je u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom. – Oni su tražili priču vezanu uz medicinu, a ja sam baš imao priču o Zvjezdanu, dječaku koji ima robotsku ruku i robotsku nogu i bolestan je i mora se liječiti. Radnja se odvija u budućnosti 3 024 godine kada su počeli međuzvjezdani letovi. Radi se o suvremenoj medicini, prijateljstvu i nadi, to je sukus priče – rekao nam je Goran.

U proteklih godinu dana, otkako je pokrenuo cijelu priču iz svog doma, tražeći donatore za tiskanje prve slikovnice, tiskano je gotovo 15 tisuća primjeraka slikovnica, a one su otišle u više od 50 bolnica i ustanova koje brinu o djeci.– Zadnje sam bio u Klaićevoj. Bio je jedan događaj kad smo dijelili Kornjačicu Ritu i Neustrašivu mamu. Općenito su dojmovi djece i svih stvarno fantastični. Svima je genijalno i fora, curice vole Ritu, dečki vole Anđelka, Neustrašiva mama je kombinacija i za mame i za djecu. Čekaju Rolfija, u planu je i drugi nastavak. Čim su pročitali prvu pitali su kad će druga.

Svaka slikovnica djeci nosi posebnu poruku, a uz maštovite ilustracije priče postaju još zanimljivije. – Inspiracija dolazi iznutra, a ponekad i izvana. Meni je ta problematika bliska, razmišljam o svojoj djeci kako oni to proživljavaju kroz svoje godine. Najstariji sin je Lav, on ima 14 godina, Adam ima 12, a Maks će sada 5. Njima se to sviđa, ali im je i normalno, nije im toliko uzbudljivo kao drugoj djeci koja to nemaju svaki dan pred nosom.Projekt ”Zmaj Anđelko pomaže djeci” proslavio je tek prvi rođendan. Da su još mnogi pred njim, potvrđuju njegovi vjerni pratitelji koji su poslali čestitke. – U studenom već izlazi nova slikovnica, a i imam još nekih šest naslova koje moram doraditi i urediti. Uglavnom bit će još sigurno par godina slikovnica za sve.