Home Izdvojeno Kurilovčani se prisjetili stradalih sumještana u Domovinskom ratu

Kurilovčani se prisjetili stradalih sumještana u Domovinskom ratu

PODIJELITE

Građani Gradske četvrti Kurilovec jučer su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja odali počast svim poginulim sumještanima u Domovinskom ratu. Na dan kada su poginuli Vlado Stepanić i Neno Veselić, Gradska četvrt Kurilovec obilježava svoj dan.

– Na današnji dan 1991. godine, čuvajući svoj Kurilovec, a i Hrvatsku, braneći radar u avionskom napadu JNA, poginula su prva dvojica branitelja na velikogoričkom području, oba pripadnici teritorijalne obrane iz Kurilovca – rekao je Zdenko Sovina, član Vijeća Gradske četvrti Kurilovec.

Prvi su vijenac položili djeca i roditelji poginulih branitelja, a potom izaslanstva Gradske četvrti, Grada, te udruga koje rade u Kurilovcu te predstavnici političkih stranaka. – Godine prolaze, rađaju se nove generacije, sve se mijenja, ali ostaje ovaj naš dan, ostaje uspomena na naše heroje i to se ne smije promijeniti. Ne smije se promijeniti spoznaja o tome što su ti mladi ljudi, 15 naših sumještana, učinili za svoj Kurilovec i svoju Hrvatsku onda kada je to bilo najpotrebnije, kada se branila gola egzistencija, naš nacionalni identitet i tek proglašena suverena Republika Hrvatska. Zahvaljujući njima, danas živimo u slobodi, razvijamo se, rastemo i napredujemo – rekao je u svom govoru Ivan Novosel, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Kurilovec.

Spomenik poginulima otvoren je 1998. godine, a napravili su ga sami Kurilovčani, od idejnog rješenja do izvedbenih radova. – Ovaj Spomen park nam puno znači. Tu se dosta Kurilovčana svrati i zapali svijeću za sve poginule sumještane. Oni su položili život za našu današnju Hrvatsku. Mi nastojimo da se to održi i da bude neki naš dar za njihove živote. Zahvaljujem se svim našim udrugama koje ovdje djeluju na suradnji i pomoći da ovo sve organiziramo – rekao je Novosel.

Prigodni recital izveo je glumac Adam Končić, pjevali su i članovi zbora Zlatne godine. Za sve poginule služena je sveta misa.