Home Izdvojeno FOTO Velika Gorica dobila sustav javnih bicikala, prvih 15 dana vožnja je...

FOTO Velika Gorica dobila sustav javnih bicikala, prvih 15 dana vožnja je besplatna

PODIJELITE

Ispred VG Goričanke i na Trgu kralja Tomislava postavljeni su javni bicikli koji su građanima dostupni putem aplikacije nextbike. Jednostavnim korištenjem aplikacije svatko se može provozati pola sata besplatno svaki dan, a Goričani u idućih 15 dana nemaju nikakva ograničenja za vožnju, potrebno je samo prijaviti se na e-mail info@nextbike.hr.

Osim običnih gradskih bicikala, Velikogoričani se mogu besplatno voziti i električnim biciklima. Doseg im je do 120 kilometara. Inače, korisnici svih bicikala ovog sustava mogu se registrirati putem aplikacije, a godišnja registracija iznosi svega 79 kuna. Zanimljivo je da kada se jednom registrirate u Hrvatskoj, uslugu nextbike-a možete koristiti u bilo kojem od 120 gradova u 24 zemlje gdje se nalazi ovaj sustav javnih bicikala.– HŽ putnički prijevoz u suradnji s nextbike promovira vlak i bicikl opciju gdje umjesto početnih 30 minuta nudi svaki dan 150 minuta besplatne vožnje biciklom. Nama je to interes jer želimo omasovit korištenje bicikala i smanjiti upotrebu automobila radi smanjenja emisije CO2 i radi smanjenja gužvi u centru grada. U Velikoj Gorici trenutno je dostupno desetak bicikala, no sustav je modularan i taj broj stajališta i bicikala može se povećavati – rekao je Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala.

Nakon početnih pola sata ili početnih 150 minuta, ako ste korisnik HŽ putničkog prijevoza, svaki sljedeći sat se računa osam kuna. Nakon pet sati vožnje cijeli kredit od 79 kuna se potroši jer je cilj da što veći broj ljudi koristi što više puta bicikl tijekom jednog dana.– Građani se mogu registrirati na samom terminalu, tu su sve upute, a ako žele platiti putem web-a trebaju ispunit obrazac i kasnije platiti kreditnom ili debitnom karticom. Uveli smo i plaćanje putem sms-a, to je trenutno omogućeno za VIP i T-Mobile korisnike, nadamo se da će se i treći operater uključiti. Može se doći i kod nas u ured i klasično platiti gotovinom ili putem Internet bankarstva. Omogućeni su svi načini plaćanja – rekao je Dvorski.

Velika Gorica ima 45 kilometara uređenih biciklističkih staza i preko 100 kilometara off-road staza, planiraju se staze i prema Vukomeričkim goricama i Posavini.

– Uskoro će biti više ovakvih točaka gdje će biti besplatni bicikli i koje će Goričani moći koristiti. Sljedeći korak nam je povezivanje Željezničke stanice i centra grada, zatim sjever grada gdje će biti bazeni i druga igrališta. Premrežit ćemo grad s točkama gdje će se moći uzimati i vraćati bicikli. To je za nas jako dobro jer je Gorica prometno predodređena i za vožnju biciklom. Druženje uz bicikle, smanjenje, buke i emisije CO2, sigurnost, sve to doprinosi da biciklizam u Velikoj Gorici ima perspektivu. U sklopu projekta Pametan grad mi smo došli ovdje i imamo i elektrobicikle i prvu solarnu punionicu za njih u ovom dijelu Europe – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić prilikom predstavljanja Sustava javnih bicikala.Velikogoričanima će uskoro biti dostupna i gradska kartica, odnosno Smart kartica koja će povezivati mnoge gradske usluge, od kupanja u bazenima, korištenja usluga Gradske knjižnice do odlazaka na nogometne utakmice pa i plaćanja komunalnih usluga.

Podršku sustavu javnih bicikala dala je i Velikogoričanka, pjevačica Ivana Banfić. – Super je, ne treba puno napora, koristi ću bicikli više nego prije. Ovim električnim se do Sljemena začas dođe. Ovo je jako dobro jer je Velika Gorica prometno zakrčena. Ostavit ću auto tu kod mame, uzet ću bicikl i idem po ono što mi treba.Velika Gorica je pored Ivanić Grada drugi grad u Zagrebačkoj županiji koji je uveo sustav javnih bicikala. On već tri godine postoji u Zagrebu, u četvrtak se otvara u Sisku, a potom i u Jastrebarskom, Metkoviću i Poreču. U Hrvatskoj je ovaj sustav prisutan u 15 gradova i 13 općina.

Investitori su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica VG i VG Komunalac koji sustavom javnih bicikala građanima i turistima pružaju uslugu cjenovno najpovoljnijeg i najzelenijeg oblika javnog gradskog prijevoza.

Foto: Mario Žilec