Home Gospodarstvo FOTO Promocijom knjige Zlate Cundeković otvorena međunarodna izložba “Svjetove nadilazimo”

FOTO Promocijom knjige Zlate Cundeković otvorena međunarodna izložba “Svjetove nadilazimo”

U Galeriji Galženica će do kraja prosinca biti izloženi radovi grafičara iz Hrvatske, Slovenije i Čilea, a ulaz je besplatan

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

U Galeriji Galženica sinoć je nakon promocije knjige Zlate Cundeković otvorena izložba istog imena kao i zbirka poezije naše sugrađanke – “Svjetove nadilazimo”. Riječ je o skupnoj međunarodnoj izložbi grafike na kojoj se predstavlja ukupno 43 rada 17 grafičara u korelaciji s poetskim ciklusima Zlate Cundeković.

Ovo je skupna međunarodna izložba, odnosno, projekt opremanja knjige pjesama koji je nastao suradnjom Zlate Cundeković. Ona je uz gospođu Nevenku Arbanas napravila odabir 17 autora koji su likovno opremili njenu knjigu. Radi se o grafičarima iz Hrvatske, Slovenije i Čilea.”, govori nam o izložbi voditeljica Galerije Galženica Tea Gudek Šnajdar.

Na promociji likovno-poetske knjige mnogo je govora bilo o velikim literarnim, kulturno-umjetničkim i društvenim uspjesima Cundeković. Promociju knjige vodila je Sonja Šarunić, urednica knjige Zorka Jekić i dr. Hrvojka Mihanović Salopek, književnica i znanstvenica u HAZU, predstavila je napisano, a akademska glumica Mira Bosanac pročitala je nekoliko pjesama. Akademska grafičarka i slikarica dr. Nevenka Arbanas predstavila je priloge likovnih grafičara. Glazbena pratnja promocije bile su pjesnikinja Lidija Bajuk te glazbenica harfistica Marija Mlinar.

Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe istaknula je kako su autori čiji su radovi izloženi različitih generacija te različitih izražajnih inspiracija. “Zanimljivo je da su autori imali slobodu sami predložiti djela za izložbu iz cjelokupnog opusa. Neki su predložili djela koja su zastupljena u zbirci, no njih će čitatelji imati priliku pogledati kroz publikaciju. Odabrani su radovi koji likovno intrigiraju i kvalitetno su izvedeni da daju širi uvid i predstavljanje zastupljenih autora.”, govori Švec Španjol.

Na izložbi se mogu vidjeti i dijelovi, odnosno, poezija uz koje je grafika vezana i prije nego se odlučite na čitanje knjige. Gospođa Zlata istaknula je kako je za knjigu velika zainteresiranost te su svi trenutni primjerci već prodani.

Izložba “Svjetove nadilazimo” ostaje otvorena do 23. prosinca, a pogledati se može ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 16 sati, a utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati.