Home Izdvojeno VIDEO I FOTO Ovako su Turopoljci proslavili Jurjevo

VIDEO I FOTO Ovako su Turopoljci proslavili Jurjevo

PODIJELITE

Isprativši zimu i slaveći proljeće kao simbol novog života, Turopoljci su obilježili svoje Jurjevo. Svečano je jučer bilo u Starom gradu Lukavcu. Povijesna postrojba Hrvatske vojske, Turopoljski banderij, predstavila se u punoj spremi. Prije odredišta u Lukavcu, vojne postrojbe koračale su Velikom Goricom od Muzeja, preko Pučkog otvorenog učilišta, Hrašća, sve do župne crkve Svetog Jurja u Odri gdje su sudjelovali na svetoj misi.

Jurjevo-2014.-Dario-101.jpg

Zapovjednik voda Turopoljskog banderija, Stjepan Vitez, izveo je koračnicu postrojbe.

– Kad su Turci negda išli, mi smo bili brana, Turopoljci plemeniti zvani su od bana. Moralo se dečke muštrat, cijeli božji dan, da bi znali ratovati, skrbe kapetan. Hrabri, fletni i okretni, jašili su konja, sablja u ruci, križ u srcu, to je banska vojna. Ostavili ženu, djecu, hižu i družinu, jer je dužnost sveta na vek, branit Domovinu. Za grunt, ognjišće i za mirna leta, zna Sveti Juraj i Lucija Sveta. Za grunt, ognjišće i za sretna leta, zna Sveti Mihal i angelov četa – govorio je zapovjednik Stjepan Vitez.

Nakon postrojavanja vojske, pred kaštelom Lukavec zapaljen je jurjevski krijes.

– Velika Gorica ima puno događaja i bogatstvo tradicije koju može ponuditi Hrvatskoj i Europi. Drago nam je da je Jurjevo već postiglo tu razinu i da je masovno i lijepo te da su zadovoljni svi koji su došli ovdje – rekao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić.

IZVIĐAČI PODIGLI LOGOR

Turopoljsko Jurjevo obilježili su i izviđači odreda „Tur“. Podigli su šatore, zapalili manji krijes i proslavili svog zaštitnika.

– Sveti Juraj je zaštitnik izviđača u svijetu pa tako i nas. Tom prigodom smo i mi zapalili jurjevski krijes ovdje na otoku u Lukavec gradu paralelno s velikim krijesom i mislim da je to uveličalo cijeli događaj – napomenuo je Alen Konjević.

Posjetitelji su cijelu nedjelju u Lukavcu imali zanimljiv i sadržajan kulturno-umjetnički program. Od nastupa KUD-ova, uzgojne izložbe konja pasmine Hrvatski posavac, do etno izložbe u kaštelu. Josip Slanec iz Hrašća izložio je 500 različitih maketa vlastitih rukotvorina.

stari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Želio sam prikazati starinu našeg turopoljskog kraja. Od drvenih kuća, raspela, štala, bunara, krušne peći i čardaka. Izradio sam i maketu crkve iz Velike Mlake koju zovemo još i turopoljska ljepotica – ispričao nam je autor izložbe.

Iz Plemenite opčine turopoljske ističu kako im je cilj bio urediti zapušteni kaštel Lukavec i prostor oko njega. To su uspjeli upravo organizacijom manifestacije Turopoljsko Jurjevo.

– Manifestacija je zamišljena da sva obilježavanja objedinimo na jednome mjestu. Shvatili smo da je za to najbolja lokacija ona ispred kaštela Lukavec. To je rezultiralo i uređenjem samog kaštela i okoliša koji su ranije bili zapušteni – kaže župan Plemenite opčine Turopoljske, Juraj pl. Glagolić.

JURJEVO I U CENTRU GORICE

Park u centru Velike Gorice u subotu su krasila brojna kulturno umjetnička društva, zapaljen je jurjevski krijes i prikazan povratak blaga s paše. Najveću pozornost građana, privlačila je upravo krava okružena stambenim zgradama.

krava

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– To je krava, zove se Đurđa. Pravo ime zapravo joj je Gina što u prijevodu znači Đurđa. Ima pet godina i cica je telad – govorio je njezin vlasnik, Stjepan Šturlić iz Mičevca.

Krava je na ulazu u imanje trebala prijeći preko plamena zapaljenog vijenca koji je prethodne godine bio blagoslovljen na cvjetnicu. Vijenac od poljskog cvijeća imala je i na glavi što je prolaznicima odvlačilo pogled s vimena i zaštitilo je od uroka.

– Krave su prije iše na pašu, osobito na područjima oko Save. Vijenac se stavi kravi na rogove i oko vrata, a kad se dođe doma taj se vijenac baca na krov i on ne bi smio pasti dolje. Ako ipak padne dolje, znači da krave budu otišle u kvar ili da nešto ne bude dobro. Sve više se ljudi vraćaju starim običajima – zadovoljan je Šturlić.

OBNOVILI BAŠTINU

Djevojke i mladići na Jurjevo su odlazili od sela do sela, stizali do svake kuće i obitelj darivali s grančicama bukve ili vrbe, simbolima proljeća i nove gospodarske godine.

– Mi to već godinama obilježavamo u našem selu i drago mi je da su sad naši običaji predstavljeni u Gorici čimo smo jednim dijelom obnovili i našu baštinu – rekla je jedna od mnogih članica KUD-ova Veronika Kirin, a zadovoljna je i njezina kolegica Antonija Dvorneković.

– Sve je bilo spontano, ali dobro smo to odradili. Svako je posebno doma vježbao, ovdje smo se svi našli i uspjeli sve prikazati – ispričala je.

plemenitas

Željko pl. Stanilović bio je u ulozi staroga jape, odnosno Jurja koji simbolizira vojnika koji se vratio s ratišta. Kaže da su Turopoljci bili u svim ratovima te da su uvijek slavili svog zaštitnika Svetog Juraja.

– I to je bila priča koja je vodila od svih sela u Turopolju, riječ je o 8-9 sela u kojima su se oduvijek prikazivali jurjevski običaji – napominje Stanilović.

Prikaz autentične proslave Turopoljskog Jurjeva posebno je bilo zanimljivo posjetiteljima iz grada koji ovako nešto dosad nisu imali prilike vidjeti. Obitelj Čapelnik stigla je Zagreba jer oduvijek su željeli znati kako se nekad davno slavilo Jurjevo.

– Jako nam je zanimljivo, ovdje je stvarno prekrasno, istaknula je Mira Čapelnik, a njezin suprug Ivan dodaje da se običaji kraja ne smiju zaboraviti.

– Treba to obnavljat svake godine da mladi ne zaborave i da se podsjete kako je to nekada bilo oduvijek – smatra Ivan Čapelnik.

MODERNO I TRADICIONALNO

– Ovo sve što su gledatelji promatrali bilo je više manje spontano, a smatramo da je upravo ta sponatnost i druženje nas koji se bavimo folklorom i građana ima svoju priču, kako bi spojili suvremen način života s tradicijom i svi zajedno proslavili naše Turopoljsko Jurjevo – naglasio je predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih društava Velike Gorice, Vladimir Štarkelj.

cure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz Turističke zajednice grada očekuju da će turisti Turopoljsko Jurjevo dolaziti ciljano promatrati u sve većem broju jer upravo je ta manifestacija specifična za šire velikogoričko područje.

– Bilo je puno gledatelja koji su došli uglavnom zbog svojih folkloraša, a mi očekujemo da će s vremenom ovakve aktivnosti u parku dr. Franje Tuđmana privući puno više gledatelja koji nemaju direktne veze s našim kulturno umjetničkim društvima, nego će doći u Goricu, pogledati nešto zanimljivo – uvjerena je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice, Milada Mesarić.

[print_gllr id=12221 display=short]