Home Vijesti FOTO Održano Dječje gradsko vijeće: najmlađe zanimalo što je s autobusnim stanicama...

FOTO Održano Dječje gradsko vijeće: najmlađe zanimalo što je s autobusnim stanicama linije 290

PODIJELITE

Jučer se, u sklopu Dječjeg tjedna, u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta sastalo Dječje gradsko vijeće. Na čelu s predsjednicom Karlom Butorac, potpredsjednicom Marom Miličević i tajnicom Rebeccom Frangen najmlađi vijećnici sat vremena postavljali su pitanja velikogoričkom gradonačelniku i njegovim zamjenicima. Iznijeli su svoje prijedloge, želje, pitanja i očekivanja koja bi doprinijela boljem, kvalitetnijem i sretnijem odrastanju svih njihovih vršnjaka.– Želimo vam puno uspjeha u mandatu koji je pred vama. Želimo da imate jasne ciljeve i program i da on bude i naš program jer sve što godinama radimo i što ćemo raditi ubuduće bit će usmjereno za vas, vaše roditelje, obitelj i širu zajednicu. Drago mi je da razvijate ovakvu demokraciju koju možemo nazvati parlamentarnom demokracijom u gradovima i da se učite kako upravljati svojim gradom – poručio je vijećnicima na početku sjednice gradonačelnik Dražen Barišić.

Obnova vrtića

Vijećnik Ivan Fujs u svome govoru u ime svih vijećnika naglasio je kako je Velika Gorica jedan od 30 gradova u Hrvatskoj u koji su 2000. godine uvedena Dječja gradska vijeća. – Pravo na sudjelovanje imaju djeca od vrtićke dobi do 14 godina. Cilj je pružanje prilike nama da javno iznesemo svoje želje, mišljenja, neke zahtjeve, primjedbe i da aktivno sudjelujemo u osmišljavanju i provođenju odluka koje se vežu direktno na nas. Kao vijećnik iskusio sam što znači aktivno i samostalno kreirati svoje djetinjstvo i sudjelovao sam u mnogim akcijama. Najviše ću pamtiti ove naše sjednice gdje smo mi vama s velikim povjerenjem i otvorenošću postavljali pitanja koje se vežu za naš školski život i svakodnevne probleme, slobodno vrijeme, prostore za igru, sigurnost u gradu – poručio je Ivan koji je naglasio kako je važno maštati, željeti i očekivati te je pozvao sve da pomognu ostvariti snove najmlađih.Jednu od najmlađih, Vitu Tot iz Dječjeg vrtića Žirek u Podbrežnici zanimalo je kada će se i ostali vrtići preurediti. – Zahvaljujem se gradonačelniku što je napravio vrtić za djecu. Tamo je jako lijepo, ali kod nas u našem Žireku nije lijepo. Uvijek kada odemo iz vrtića, dolaze veliki i bacaju smeće i trgaju vrtić – rekla je Vita.

Gradonačelnik je Viti rekao da je i njihov vrtić obnavljan i da su u njemu otvarane nove prostorije. – Mi kao Grad nastavit ćemo uređenje vašeg vrtića u Podbrežnici i taj vrtić će već sljedeće godine biti puno drugačiji, puno ljepši i ugodniji. Ove starije koji dolaze poslijepodne i zadržavaju se u vašem vrtiću upozorit ću da to više ne rade jer vrtić nije za njih i oni imaju svoja mjesta na kojima se mogu družiti. Mi ćemo to postrožiti – imat ćemo noćne ophodnje i postavit ćemo video kamere – naglasio je Barišić.

Linija 290

Katarinu Mačinković iz Osnovne škole Ščitarjevo zanimalo je zašto nema više stanica autobusne linije 290 u Petini i Selnici. – Ne znam imate li već neke planove za te stanice i zamolila bih vas da napravite stanice bliže tim naseljima – rekla je Katarina.

– Pokrenuli smo rješavanje tog problema. Problem nisu samo autobusne stanice i njihovo uređenje i razmještaj, nego i problem voznog reda autobusa. Okolicu Šćitarjeva, Petina, Selnica, Črnkovec, Kosnica, cijeli taj naš sjeverni dio grada trebamo približiti gradu kroz pojačani, kvalitetniji i gušći vozni red autobusa i kroz češće i uređenije autobusne stanice – obećao je gradonačelnik.

Hoće li djeca u Centru za odgoj i obrazovanje dobiti nove igračke za zimu upitala je vijećnica Ivana Matun. Gradonačelnik je obećao da će posjetiti Centar i opremiti ga s više ljepših i novijih igračaka.Vijećnik Ivan Fujs iz Osnovne škole Eugena Kvaternika predložio je da sve osnovne škole dobiju ormariće za papuče i tenisice kako bi pritisak školskih torbi za najmlađe bio što manji. Eriku Matković iz Osnovne škole Nikole Hribara zanimalo je hoće li se “Let`s go out party?” češće održavati. Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar rekao je kako će se ovo događanje intenzivirati u zimskim mjesecima, a ako bude posjećeno održavat će se svakog vikenda.

Ivona Šestok iz Osnovne škole Jurja Habdelića predložila je bolju edukaciju trenera. Njezin zahtjev prihvatio je drugi zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je rekao kako su treneri educirani i iskusni, ali kako će se organizirati seminar za trenere koji rade s najmlađim sportašima kako bi unaprijedili svoj rad i što kvalitetnije se ophodili s njima.

Umjetnička škola Franje Lučića i besplatne knjige za srednje škole

Tema proširenja prostora Umjetničke škole Franje Lučića zanimala je tajnicu vijeća Rebeccu Frangen. – Jedan od prioriteta je dogradnja ili izgradnja nove glazbene škole kako bi vi imali primjereni prostor u kojem ćete moći učiti svirati, pjevati i plesati. Ali i kako bi dobili jednu dvoranu u kojoj bi se moglo smjestiti preko 100-tinjak posjetitelja i gdje bi mogli prezentirati ono što ste učili – najavio je Barišić da Velika Gorica treba veću, noviju i kvalitetniju glazbenu školu.Predsjednica Karla Butorac pitala je gradonačelnika hoće li se nagodinu knjige i radne bilježnice sufinancirati i učenicima srednjih škola. – Voljela bih se zahvaliti na besplatnim udžbenicima i radnim bilježnicama za učenike osnovnih škola jer je to roditeljima uvelike pomoglo. Kako iduće godine idem u srednju školu zanima me da li je moguće financiranje, odnosno nabava besplatnih knjiga i za srednje škole.

Gradonačelnik je objasnio kako srednje škole nisu pod upravom Grada, ali da očekuje od mladih vijećnika da naprave zaključak i prijedlog koji će poslati županu kako bi se sufinancirao barem dio knjiga ili pribora.Ukupno 16 vijećnika i vijećnica postavilo je jedno ili dva pitanja – vezana uz nogostupe, rasvjetu i stazice uz njihove vrtiće i škole, rasvjetu na Radniku te besplatno kupanje na bazenu koji će se nagodinu otvoriti. Gradonačelnik im je obećao riješiti sve probleme te da će se sljedeće godine svi mladi vijećnici besplatno kupati na gradskom bazenu, ali i da će ići na besplatni jednodnevni izlet gdje god požele na području Hrvatske.