Home Izdvojeno FOTO Makro fotografija s mikro budžetom

FOTO Makro fotografija s mikro budžetom

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Stiglo je proljeće i priroda se budi. Sunce je ovih dana dobro zagrijalo i probudilo cvijeće, drveće ali i razne životinje, prvenstveno kukce. Osim buđenje prirode bude se i ljudi, sve više vremena provodimo vani baveći se hobijima, vožnjom bicikla, rolanjem i raznim drugim sportovima. Osim sporta jedan od sve češćih hobija je i fotografiranje. U današnje vrijeme svatko u džepu nosi fotoaparat na svom pametnom telefonu i svatko je fotograf, naravno netko je manje a netko više uspješan u tome. Jedan od zanimljivih motiva dolaskom proljeća je i minijaturni svijet kukaca i cvijeća. Kako dobiti dobre fotografije tog minijaturnog svijeta u svom blogu objasnio je gorički fotograf Dario Drvodelić o kojem smo već pisali.

Članak o opremi i tehnici fotografiranja prenosimo u cijelosti. Možda baš vas privuče da i sami krenete o fotografiranje ovog zanimljivog minijaturnog svijeta.

Dolaskom proljeća, probudila se priroda, uz cvijeće i voćke i fotografi cvjetaju jer napokon mogu na zrak i fotkati do besvijesti.
Proljeće je i meni omiljeno godišnje doba za fotkanje jer se bude i kukci, meni najdraži modeli. Oni nikad ne gnjave i ne prigovaraju iako su dosta stidljivi pa se skrivaju iza travke. Odmah da spomenem jedan trik kako natjerati sramežljivog kukca da se ne sakrije iza travke. Kad uperite aparat u kukca i on se sakrije iza travke, vi stavite ruku kojom ne fotkate njemu s kontra strane tj kontra fotoaparata i kukac će ne sumnjajući ništa bježeći od ruke stati pred vaš objektiv. Jedini je problem to što tada morate fotić držati jednom rukom, to naravno nije problem ukoliko koristite stativ.
Shvatili ste tema ovog teksta će biti makro fotografiranje.

Foto: Dario Drvodelić

Školske savjete kako fotografirati makro možete pronaći na internetu, u tekstualnom ili video obliku. Zato neću pisati školski  i kako bi to po propisu trebalo biti jer budimo realni nemaju svi novaca za makro objektive koji su jako skupi za bilo koji sistem (proizvođača) fotoaparata. Iako se neke made in kina stvari mogu jeftino kupiti preko interneta to ne znači da su loše, te jeftine alternative itekako mogu poslužiti svrsi. Slijede neke od stvari koje su dostupne jeftino sa interneta i tehnike tj. opis kako se koriste. Jedna od jeftinih alternativa makro objektivu su reverse prsteni pomoću kojih objektiv stavljamo naopako na fotoaparat kako bi dobili svojevrsni makro objektiv. Pri tome ne zaboravite da objektivi koji nemaju prsten za ručno određivanje blende stoje zatvoreni na najmanjem otvoru tako da će vam fotografiranje biti skoro nemoguće ukoliko na neki način ne zablokirate blendu na najveći otvor. Većina objektiva ima polugicu koja viri i koja se može zablokirati gumi kitom ili nečim sličnim kako bi dobili otvoreni objektiv i dovoljno svjetla.

Foto: Dario Drvodelić
Foto: Dario Drvodelić

Postoje i prsteni  pomoću kojih se jedan objektiv naopako zašarafi na drugi, tom tehnikom je možda najlakše dobiti velika povećanja jer u tom slučaju rade i autofokus i svjetlomjer, što u gornjem slučaju nemamo.

Foto: Dario Drvodelić

Jeftine makro predleće mogu poslužiti svrsi , iako one jeftine su većinom izrađene od plastike i prilično narušavaju oštrinu fotografije. To je vjerojatno najjednostavniji način makro fotografiranja. Predleća se samo zašarafi na objektiv i možete u lov na kukce ili oni na vas 😉 Ne zaboravite prije kupnje provjeriti koji promjer navoja vam treba za vaš objektiv, to većinom piše na poklopcu objektiva.

Foto: Dario Drvodelić

Ekstenzijske cijevi(extension tubes) su sljedeća stvar koja se lako nabavi za stotinjak kuna. One se sastoje od tri cijevi različitih visina koje se mogu koristiti zasebno ili sve zajedno u komadu, stavljaju se između tijela fotoaparata i objektiva. Pripazite ako ih koristite uz objektiv koji je sam po sebi težak, držite aparat za objektiv tj. neka težište na stativu bude na objektivu a ne na tijelu fotoaparata da ne dođe do savijanja tijela fotoaparata. One tube koje kupite za stotinjak kuna nemaju elektroničke kontakte pa tako opet ne radi autofokus ni svjetlomjer, tako da ste osuđeni na manualno upravljanje. Ukoliko želite autofokus i ostalu automatiku izdvojit čete više stotina kuna za tube koje imaju elektroničke kontakte.

Foto: Dario Drvodelić

I još jedna stvar koja se može kupiti jeftino, a dobra je za makro je focus rail. To je šina koja se  stavlja na stativ, a na nju stavljamo fotoaparat. Ona ima mehanizam kojim pomoću malog kotačića sa strane pomičemo fotoaparat naprijed-nazad za par milimetara kako bi dobili fokus tamo gdje želimo, naravno ako fokusiramo ručno. Na taj način dobijemo nekoliko fotografija sa fokusom na različitim duljinama, te fotografije kasnije spajamo softverski u jednu oštru fotografiju. Ta tehnika se zove focus stacking, a koristi se zato što je kod makro fotografiranja polje oštrine (Depth Of Field) jako plitko tj. laički rečeno oštro je samo par milimetara, ponekad samo jedan milimetar u dubinu.

Foto: Dario Drvodelić
Foto: Dario Drvodelić

To su neki od alata kojima jeftino bez kupnje skupih makro objektiva uz malo truda možemo napraviti dobre makro fotografije.

Foto: Dario Drvodelić