Home Izdvojeno FOTO Kacige, mačevi, sjekire i zastave na izložbi o 140 godina DVD-a...

FOTO Kacige, mačevi, sjekire i zastave na izložbi o 140 godina DVD-a Velika Gorica

PODIJELITE

U Muzeju Turopolja sinoć je otvorena izložba o 140 godina DVD-a Velika Gorica. Stare kacige, mačevi, sjekire, portreti, dokumenti, fotografije, sve to svjedoči o bogatoj povijesti ovoga društva koje je bio pokretač mnogih događanja u gradu i okolici.

-Imamo pisanih dokumenata od početka rada ovoga društva, izložba je vrlo zanimljiva i nadam se da će se svidjeti posjetiteljima. Pokazuje kroz što je sve društvo prošlo.-rekao je uoči otvorenja izložbe predsjednik DVD-a Velika Gorica, Ivica Kovačić.

Izložbu je pripremio Josip Popovčić, kustos kulturno-povijesne zbirke Muzeja Turopolja. Kaže da mu je ovo bio veliki izazov jer je prije nekoliko godina radio na izložbi o vatrogastvu u Turopolju ”Vatru gasi, brata spasi” te je sada želio napraviti nešto drugačije.DVD Velika Gorica - izložba (6)

-Htio sam napraviti lijepu, zanimljivu i informativnu izložbu. Posebno zanimljiva su ova vrata koja su stajala na ogradi starog vatrogasnog doma, takozvane gasilane. Prikazana su na jedinstven način. Najstariji su portreti predsjednika društva, a tu su i fotografije sa gašenja požara, ali i sportskih aktivnosti, kao što su košarka i kuglanje jer znamo da su ti sportovi u Gorici zaživjeli zahvaljujući upravo DVD-u Velika Gorica.-rekao je kustos Popovčić.

Izložba je popraćena i katalogom u kojem je zapisana povijest društva te su opisani predmeti koji su izloženi u muzeju. Izložba se može pogledati tijekom cijelog ljeta.

-Prema matičnim knjigama, koliko smo uspjeli vidjeti, kroz DVD je prošlo oko tisuću ljudi.-otkrio nam je zapovjednik DVD-a Zlatko Filipančić. Velika obljetnica ovog društva obilježit će se i tijekom vikenda.

[print_gllr id=48931]