Home Izdvojeno DVD Velika Gorica proslavlja svoj veliki jubilej – 140 godina vatrogastva u...

DVD Velika Gorica proslavlja svoj veliki jubilej – 140 godina vatrogastva u Turopolju

PODIJELITE

Otvorenjem izložbe večeras u 18 sati u Muzeju Turopolja i službeno počinje proslava 140 godina DVD-a Velika Gorica. Na izložbi će biti predstavljena arhivska građa, stare fotografije i vatrogasna oprema koju su članovi društva čuvali i skupljali od njegova nastanka.

U petak u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu održat će se svečana sjednica DVD-a na koju će doći i prijatelji iz Offenbacha, Trebnja, Omiša, Tisnog, Zagreba i drugih gradova Zagrebačke županije te Sisačko-moslavačke županije.

Oko 450 vatrogasaca proći će gradskim ulicama u svečanom mimohodu u subotu. Postrojavanje je u 18 sati, a zatim kreće mimohod Školskom ulicom do Trga kralja Petra Krešimira IV, preko Trga kralja Tomislava te Zagrebačkom ulicom natrag do prostorija DVD-a Velika Gorica u Zagrebačkoj 3. U 19 sati bit će dodijeljena priznanja, a u 20 je na rasporedu zabavni program uz grupu ‘Sjaj’.Mimohod - FLORIJAN (6)

U nedjelju u 13 sati održat će se Smotra vatrogasnih puhačkih orkestara iz cijele Hrvatske. -Doći će oko 20 orkestara, tu će biti više od 700 glazbenika. Bina će biti ispred Veleučilišta na parkingu, a u slučaju lošeg vremena, muzičari će se smjestiti u prostorije garaže koja je velika oko 500 kvadratnih metara-rekao nam je Ivica Kovačić, predsjednik DVD-a Velika Gorica.

-Pozivam sve građena da dođu vidjeti vatrogasce koji ne izlaze samo na intervencije i brinu za dobrobit građana, već sudjeluju i u kulturnim sadržajima. Jako sam ponosan na naš orkestar koji dobiva najbolje pohvale. Kapelnik Miro Taradi odlično vodi sve svirače.-rekao je Kovačić.Mimohod - FLORIJAN (35)

Taradi je profesionalni svirač trombona, a puhački orkestar vodi gotovo 10 godina.

-Pohodimo redovito smotre puhačkih orkestara raznih DVD-a, kritike su uvijek fascinantne i eto, ja se nadam da je to i dio moje zasluge. Biram najviše djela koja se prvenstveno sviđaju djeci. Meni je u cilju da djeca koja sviraju da vole to što sviraju. Najbitnije je druženje. Strast za glazbom i naravno, da ostavimo dobar dojam u glazbenom smislu da neko veli da mu stvarno sviramo muzikalno.-rekao je Miro Taradi.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Gorica osnovano je 1876. godine. Danas ima 96 članova, od toga su 22 žene, a ponosni su i na najmlađe članove kojih u društvu ima 20.