Home Izdvojeno FOTO Aktivno ljeto velikogoričkih osnovnoškolaca

FOTO Aktivno ljeto velikogoričkih osnovnoškolaca

PODIJELITE

Centar za djecu, mlade i obitelj i ove godine organizirao je ljetne radionice za osnovnoškolce i djecu predškolskog uzrasta. Ukupno 27 radionica, od kojih su dvije za predškolce, pohađa gotovo 350 djece. Od jutra od 8 sati i 30 minuta, do navečer u to vrijeme prostorije Centra prepune su djece. Ovogodišnja novost je što se neke grupe održavaju i u Etno selu Novo Čiče. – Tamo su likovna radionica, igre na otvorenom i mali vrtlari. To je nova grupa koja je djecu jako zainteresirala. Organizirano je puno kreativnih grupa za djecu osnovnoškolskog uzrasta i dvije za predškolce. Moram reći da je za tu grupu veliki pritisak, kao i na male kuhare, likovne radionice, hokus pokus, male izumitelje, to su grupe koje su djeci najprivlačnije. No, sve grupe su popunjene u cijelom mjesecu. Za neke grupe postoji i lista čekanja – ispričala nam je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica velikogoričkog Centra za djecu, mlade i obitelj.

Voditeljica grupe Igraonica za osnovnoškolce je Marija Cerovski koja je u današnjoj grupi radila s 11 mališana. Igrali su brojne igre – vjetar puše, brojalice, imitacije životinja, igru voćna salata, ali i igru zagonetki. Nekima su zagonetke bile prelagane, dok su se neki mališani namučili pogoditi o kojem se pojmu točno radi. Kažu da u školama baš i ne uče rješavati zagonetke.– Na ovim radionicama mi je jako dobro. Naučila sam nove stvari. Ove zagonetke su mi zanimljive i nisu teške – priznala je Leonarda.

– Volim ove radionice. Zabavno mi je. Naučila sam mnoge zagonetke i volim biti ovdje, a volim i našu voditeljicu – ispričala je Lejla koja je znala gotovo sve zagonetke.

Zanimljiv je bio Luka kojemu su zagonetke bile teške. Inače voli igrati nogomet i igre koje su aktivnije. – Ja i baka ćemo uskoro ručati, a i imam doma Playstation koji ću igrati doma kada mi se tata vrati s posla. Dosadno mi je ovdje jer sam gladan – rekao je.

Većina djece u grupi inače se ne poznaje, no ovo im je prilika upoznati svoje vršnjake iz različitih velikogoričkih škola. Leonarda, Petra, Luka, Veronika, Eva, Josip, Iva, Nikolas, Lea, Sara i Lejla družit će se cijeli srpanj utorkom i četvrtkom. Zahvaljujući ovim radionicama ljeto im nije dosadno – igraju razne zanimljive igre i druže se.Neke od zanimljivijih igara koje su igrali su imitacije životinja i vjetar puše. Igrom brojalice odlučili su tko će prvi imitirati. Potom je svaki koji je prvi pogodio životinju nastavio imitirati. Kroz igru vjetar puše bolje su se upoznali. Svatko tko ima kratku kosu, brata, sestru ili voli sladoled u isto vrijeme je ustao sa stolca te pronašao svoju novu poziciju. Bit ovih igara je i fizička aktivnost djece.

Nakon ovih misaonih i aktivnih igara okrijepili su se uz vodu te su zajedno sišli niz stubište gdje su ih čekali roditelji. Ova radionica uči ih i poštivanju svojih kolega te se moraju držati pravila koja im je voditeljica dala – dizati ruku kada žele nešto reći te ne pričati svi u glas ili se međusobno prekidati. Sve grupe imaju voditelje koji su zaposlenici centra, vanjski suradnici i volonteri. – Od roditelja dobivam povratne informacije da su djeca sretna, zadovoljna, da im je lijepo. Oduševljeni su i naučili su puno toga – zaključila je Puljiz Vidović.

Organizirane su i likovne radionice, dramska grupa, ljetni engleski, mali kuhari, hokus pokus, igre na otvorenom, mali izumitelji te mali vrtlari.