Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Velikogorička bolnica koja je stradala u požaru 1950-ih

CRTICE IZ POVIJESTI Velikogorička bolnica koja je stradala u požaru 1950-ih

Od 1939. godine pa sve do danas u zgradi nekadašnje bolnice nalazi se Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

PODIJELITE
Fotografija: Velika Gorica – zgrada javne bolnice, presnimak poklonio Stjepan Polunić 1982. godine, imatelj: Muzej Turopolja

Godine 1895. pokrenuta je inicijativa od strane županijske zdravstvene zaklade da se u Velikoj Gorici izgradi Kotarska bolnica. Određena je lokacija na glavnoj cesti, tada na samom ulazu u mjesto (danas Zagrebačka 90).

Iduće je godine potpisan ugovor o gradnji s Nikolom Hribarom, prema nacrtu Koste Tomca. Izgradnju je većim dijelom financirala zdravstvena zaklada, a manjim Plemenita općina Turopolje. Zgrada je bila odmaknuta od ceste i uvučena u dubinu parcele, s glavnim pročeljem okrenutim prema cesti i ulazom sa stražnje strane. Ukrasi na pročelju bili su vrlo jednostavni, a dominirao je plitki, središnji rizalit zaključen zabatom, s kružnim medaljonom na vrhu. Izvorno pročelje zgrade bilo je obojano u žutu boju. Bolnica je u početku bila kapaciteta 20 kreveta.

Naknadno je s istočne strane sagrađena još jedna zgrada, vjerojatno oko 1908. godine kada je Nikola Hribar na tom mjestu pronašao arheološko nalazište. Nova je zgrada dobila pet prozorskih osi i sličan ukras na pročelju. Sa starom zgradom je bila povezana ostakljenim hodnikom.

Godine 1935. zgrada je pregrađena. Tada je podignuta i prizemna gospodarska zgrada sa sjeverne strane te je uređen park. Ranih pedesetih godina 20. stoljeća bolnica je stradala u požaru. U obnovi je uklonjen sav žbukani ukras s pročelja. Uz neke izmjene, kao takva je ostala do danas. Od 1939. godine pa sve do danas u zgradi nekadašnje bolnice nalazi se Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

Fotografija: Velika Gorica – zgrada javne bolnice, presnimak poklonio Stjepan Polunić 1982. godine, imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Petar Puhmajer (ur.), Arhitektura Velike Gorice, Velika Gorica: Turistička zajednica grada Velike Gorice, 2005.