Home Izdvojeno AKTUALNI SAT: Pitanja o asfaltiranju ceste u Kozjači, izgradnji vrtića, mjernim stanicama

AKTUALNI SAT: Pitanja o asfaltiranju ceste u Kozjači, izgradnji vrtića, mjernim stanicama

Postavljena su pitanja u vezi igrališta u Kozjači, asfaltiranju cesti u Kozjači, Šiljakovini te izgradnji mosta u Čičkoj Poljani, aglomeracije, izgradnje vrtića, mjernih stanica, spajanju Zadarske i Dobriline ulice u Podbrežnici te javnom prijevozu

PODIJELITE

Početak 22. Sjednice gradskog vijeća krenuo je s raspravama i to o Dnevnom redu. Gradski vijećnik Tomislav Jakovljević iskazao je nezadovoljstvo time što se na dnevnom redu ne nalazi niti jedna točka o situaciji o posljednjih šest mjeseci niti rasprava o tome što se događa. “Želim da raspravimo gdje idemo i što radimo, pričam o gospodarskim mjerama koje će prouzročiti probleme u gradu, o ekonomskoj situaciji i o budućnosti i da unaprijed pričamo o tome što će se poduzeti.”, izjavio je.

Gradonačelnik Dražen Barišić na to je reagirao rekavši kako sve funkcionira jer službe i dalje obavljaju svoje djelatnosti. “Ništa nije prestalo i sve je u granicama preporuka koje nam zadaje trenutna epidemološka slika, sve što vidite i što je oko vas, sve je u granicama normale i održivo i prihvatljivo za građane.”, govori.

Na aktualnom satu su se od strane gradskih vijećnika postavila pitanja o lokalnim situacijama kao što je pitanje igrališta u Kozjači, asfaltiranju cesti u Kozjači, Šiljakovini te izgradnji mosta u Čičkoj Poljani. Vijećnici su se dodakli pitanja aglomeracije, izgradnje vrtića te mjerne stanice u Donjoj Lomnici. Tema je bila i spajanje Zadarske i Dobriline ulice u Podbrežnici.

Više o temi o spajanju Zadarske ulice i Dobriline te o novom modelu javnog prijevoza možete pronaći na linkovima.

Izgradnja kombiniranog igrališta u Kozjači

Po pitaju kombiniranog malonogometnog igrališta u Kozjači izraženo je nezadovoljstvo samog igrališta koje, smatra Jeleković, nije adekvatan. Na to dobiva odgovor od gradonačelnika kako se na tom igralištu radi, no velik problem je činjenica da se radi o brežuljkastom kraju te postoje klizišta. Navodi i kako ovog tjedna počinju pripravni radovi na kombiniranom igralištu koje će se moći koristiti za sve sportove.

Asfaltiranje cesti u Kozjači i Šiljakovini

Vijećnik Jeleković dotaknuo se pitanja asfaltiranja ceste između Kozjače i Novog brda. Navodi kako se radi o vitalnoj cesti koja spaja stanovnike općina i Kozjače s gradom Velikom Goricom. Odgovor na to od strane gradonačelnika je bio kako bi ova cesta do jeseni ili zime trebala biti u potpunosti asfaltirana. “Klizište u središtu Kozjače smo sanirali i ono je omogućilo da se dalje odvija javni prijevoz i da se koristi cesta D31.”, govori.

Asfaltiranja cesti dotakla se i vijećnica Karmen Rak rekavši kako je posljednja cesta u Šiljakovini asfaltirana 2010. Gradonačelnik je u odgovoru napomenuo kako su brojni radovi tamo odrađeni te da poziva građane da se priključe na priključke za vodu jer je i dalje mali broj stanovnika to napravio. Spomenuo je i obnavljanje vatrogasnog dom, a za ceste napomenuo da nema problema da se asfaltiraju.

Ekonomska situacija i gradski prihodi

Ekonomske situacije na aktualnom satu ponovno se dotaknuo Jakovljević uz pitanja. “Koji su sljedeći koraci grada u saniranju situacije koja će se ekonomski pokazati katastrofalnom, turizam, poslovanje, rebalans proračuna, sredstva, kako ćemo preživjeti ovu godinu?”, izjavio je.

Gradonačelnik je na to odgovorio kako dobar dio odgovora može dati Vlada, a ne lokalna razina. “Pred nama je nepoznata situacija koja varijabilno utječe na društvo, gospodarstvo i ekonomiju, pa će premijer moći govoriti o mjerama i posljedicama. Nakon održane sjednice kada smo donijeli zbog posebnih okolnosti neke mjere, sve su provedene, to je ono što je u ovlastima gradonačelnika i grada.” U nastavku je napomenuo i sredstva koja su utrošena na potpore. “Sredstva su isplaćena prije nekoliko dana, 257 obrta ili trgovačkih društava ih je dobilo. Dana je i financijska potpora roditeljima koji su dobili otkaz u iznosu po 1.000 kuna neto po djetetu. Spremni smo se prilagoditi i donijeti nove mjere u trenucima kada će to biti potrebno.”

Jakovljević je na to odgovorio kako smatra da situacija nije neizvjesna već da “nam se crno piše”.

Nove mjerne stanice u gradu

Na pitanje o mjernim stanicama u gradu odgovorila je Gordana Mikulčić Krnjaja. “Početkom lipnja postavili smo mjernu stanicu u Donjoj Lomnici čija čitanja možete pratiti na web portalu o zaštiti zraka. Tijekom lipnja su zaprimljene žalbe građana pa smo proveli postupak da se vidi da li stvarno ti mirisi nastaju zbog asfaltne baze. Mjerenje ćemo provesti na tri lokacije – na istoku grada, u Mučevcu i Mraclinu kako bismo mogli usporediti mjerenja sa zimskim razdobljem.”

Izgradnja vrtića u okolnim naseljima

Na sjednici su se vijećnici dotakli pitanja civilne zaštite i izgradnje novih vrtića gdje je gradonačelnik izjavio kako uskoro kreće izgradnja vrtića u Selnici. “Vrtić će imati jednu jasličku i dvije vrtićke skupine i služit će i za građane, ali i možda za zaposlenike u Zračnoj luci kojima će djeca moći biti upisana u tom vrtiću. U Velikoj Buni počinje izgradnja vrtića krajem kolovoza, a na proljeće ćemo ga opremiti pa se nadamo i otvoriti ga u rano proljeće. Ovime će bregi po prvi puta dobiti gradski vrtić. Drugi je u Lukavcu u postojećem župnom uredu, a trenutno smo u pregovorima i dogovorima da se župni prostor prebaci pored crkve. Gradimo i vrtić u Čiču uz još nekoliko novih kapaciteta.”

Rebalans gradskog proračuna

Vijećnik Damir Šimunić izjavio je kako je očekivao da će se na sjednici odraditi i rebalans proračuna te pitao iz kojeg razloga on nije stavljen na dnevni red. “Rebalansa nema jer sve funkcionira jer smo se uspjeli iz vlastitih kapaciteta reogranizirati i isplatili sva sredstva. U minusu smo 10 milijuna kuna. Minus nismo bilježili do ožujka pa se malo nakupio na to, no još uvijek se nije upalila crvena lampica i vjerujem da će biti potreban rebalans oko kolovoza.

Izrada mosta u Čičkoj Poljani i aglomeracija

Dotaknuli su se i pitanja izgradnje mosta u Čičkoj Poljani na što su dobili odgovor od gradonačelnika kako moraju donijeti odluku s Hrvatskim vodama o tome kako će sve ići. “Mi smo spremni na sva rješenja, imamo i hrastovu građu ako će biti potrebna, a može biti i betonski. Nadamo se nakon Kučkog mosta i obnove mosta prema Lukavcu i Petrovini i ovaj rekonstruirani da konačno spojimo Čičku Poljanu.”, izjavio je.

Što se tiče aglomeracije, napomenuli su kako su počeli radovi na svim lokacijama te da je do sada izgrađeno oko 3 kilometra u Lukavcu, Kobiliću te da su u tijeku i radovi na svim cjelinama.