Home Izdvojeno AKTUALNI SAT Od povećanja cijena, do HEP-a, pročistača, tržnog centra…

AKTUALNI SAT Od povećanja cijena, do HEP-a, pročistača, tržnog centra…

PODIJELITE

Povećanje cijena, grijanje, aglomeracija i problematika lokalnih naselja kao i asfaltiranje i sanacija prometnica teme su koje su obilježile još jedan aktualni sat uoči sjednice Gradskog vijeća.

Jelušić: Čestitam kako brinete o građanima

SDP-ovac Ivo Jelušić prozvao je gradonačelnika da je u svom mandatu poskupio sve komunalne usluge. „Čestitam kako brinete o građanima. Nema usluge koju niste poskupjeli“, rekao je Jelušić. Ačkar odgovara kako je odluke o poskupljenju donosilo Gradsko Vijeće, a ne gradonačelnik, te da će za njega uvijek biti ljudi ispred brojki. U komparaciji s nekim drugim gradovima, kaže gradonačelnik, ta su poskupljenja manja, a Grad brine za svoje građane i uštedu financija kroz druge projekte.
Cijena grijanja te hoće li i koliko ona rasti zanimalo je pak Ozrena Robića iz SDP-a koji je upitao gradonačelnika što se poduzima u razgovorima s HEP-om. Ačkar ističe kako je već održano niz sastanaka s HEP-om a tu temu, te kako su do sad bile širene razne dezinformacije o povećanu cijena grijanja. Na cijenu grijanja u budućnosti može se utjecati obnovljivim izvorima energije, zbog čega se i provode ili će se provoditi ispitivanja za solarne kolektore, fotonaponske elektrane i slično, dodala je resorna pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja.

Slučaj pročistač- nije upitan projekt, ali je prolongiran

Vruć krumpir je i pročistač i projekt Aglomeracije, što su u raspravi vijećnici ipak ostavili za dogovorenu točku dnevnog reda, no ova tema nije zaobišla. Vladajući tvrde kako projekt nije upitan, nego izvođač radova, no slažu se da cijela situacija prolongira nastavak projekta. SDP-ovac Jelušić čak pita hoće li gradonačelnik smijeniti direktora VG Vodoopskrbe, odnosno tražiti njegovu odgovornost. „Ovaj proces nije gotov. Ako se u konačnici pokaže da je uprava imala nekompetencija, kriminala, odgovorno tvrdim- nije bilo, onda ću ja kao Skupština adekvatno na to reagirati“, zaključuje gradonačelnik.
Kad su u pitanju projekti koji se vežu na Aglomeraciju, poput Aglomeracije 2, što je zanimalo vijećnika Stipu Duvnjaka za njegovo posavsko područje i fekalnu odvodnju za tamošnjih šest sela; oni ne mogu početi dok prvi projekt nije zavšen, odgovara gradonačelnik.

Javni prijevoz se nastavlja sa ZET-om

A ne može početi s izgradnjom ni planirani vrtić u Kučama, odgovorio je gradonačelnik MOST-ovcu Slojšeku, i to zbog zabilježbe koja je na vrijeme povučena ali je prolongirala rokove. Ačkar ističe kako će sve biti riješeno, ako je najavljeno, te najavljuje i rješavanje kapaciteta za sportaše i sportske dvorane, što je također zanimalo Slojšeka. Vladajući ističu i kako nema brige kad je u pitanju javni prijevoz. Ugovor sa ZET-om, iako njime nisu zadovoljni, bit će na vrijeme produžen. „Građani neće biti zakinuti za uslugu javnog prijevoza jer to je djelatnost koja ne smije prestati. Dok se ne nađe drugo rješenje, nastavljamo sa ZET-om“, odgovara zamjenik gradonačelnika, Neven Karas.

Ačkar: Mi ispadamo nesposobni! Molim vas, recite, o kojem se natječaju radi?

Slažu se vladajući da treba riješiti i problematiku autobusnog kolodvora (na što je apelirala Karmen Rak, MOST) i Tržnog centra (Ozren Robić, SDP). „Tržnica je jedan od gorućih problema i ne zaslužujemo ove kapacitete. Poduzeo sam već niz radnji i kao čovjek i kao Goričanin i danas mi je nejasno kako smo to izgubili“, rekao je gradonačelnik Ačkar odgovarajući na temu tržnice. Za autobusni kolodvor, a za koji Rak tvrdi da je bio aktualan natječaj ministarstva na koji se grad mogao javiti, Ačkar je poziva da mu kaže o kojem se natječaju radi. „Ovako mi ispadamo nesposobni jer ne znamo! Molim vas, recite mi gdje je raspisan natječaj za autobusni kolodvor s indeksom razvijenosti kakvu ima Gorica?“, upitao je Ačkar, a Rak se pravdala prijateljstvom Ačkara s resornim ministrom u stilu: ako je Rijeka mogla dobiti novac za obnovu, mogli ste vi upitati ministra za Goricu.

Rupe, betonizacija i prohodnost cesta u zimskom periodu

Od ostalih pitanja spomenimo ono u ulici Podložnica i očuvanje zelenila na tom prostoru. Dirat će se samo ona stabla na ulazu u budući starački dom i poduzetnički inkubator koji će svoje mjesto naći na tim zemljištima. Doznajemo i da skoro kreće izgradnja vrtića u Dubrancu, kao i cijane izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja grad a kako bi se smanjila betonizacija. A betonizaciju je iskoristio SDP-ovac Zdelar koji pita: grade se stambene zgrade u Kurilovcu, ubran je komunalni doprinos, kad će se taj dio vratiti na područje Gradske četvrti? Zdelar dodaje kako su ulice u lošem stanju, posebice Jelačićeva, Josipovićeva i Horvatova. „Nemoguće je prometovati, to je rupa na rupi“, apelira.
Doznajemo i kako je asfaltiranje nogostupa u Buševcu planiran u konačnici do 1.11., što je pitala buševska HDZ-ova vijećnica Ivana Belošević, a doznajemo i kako će dijelovi svih prometnica koji neće biti asfaltirani do Zimske službe ( a rade se u sklopu projekta Aglomeracije) biti uredno održavani kako sigurnost u prometu ne bi došla u pitanje tijekom zimskih mjeseci.