Home Gospodarstvo Građani kojima su dimnjaci oštećeni u potresu dobit će 1000 kuna pomoći

Građani kojima su dimnjaci oštećeni u potresu dobit će 1000 kuna pomoći

Do sada je prijavljeno 645 prijava šteta na stambenim objektima, šest je neupotrebljivih kuća s crvenom oznakom te 23 žute oznake

PODIJELITE

Brojna podrhtavanja tla u posljednjih nekoliko tjedana neprestano stvaraju nove štete na stambenim i društvenim objektima u Velikoj Gorici i okolici. Kako nam danas javljaju iz Grada, do sada je prijavljeno 645 prijava šteta na stambenim objektima, šest je neupotrebljivih kuća s crvenom oznakom, 23 žute oznake što znači da su ti objekti privremeno neupotrebljivi. “Nastavili smo sa zbrinjavanjem naših sugrađana jer je nakon manjih potresa došlo i do daljnjih oštećenja na kućama. Posebice govorimo o područjima Kozjače, Šiljakovine, Bune i Dubrancu.”, govori Krešimir Ačkar, vd. gradonačelnika.

Što se tiče mjera i pomoći za građane, navodi kako je velik problem bio nedostatak sredstava kod obitelji za sanaciju nakon što su vatrogasci skinuli ili sanirali oštećene dimnjake. “Vatrogasna postrojba nas je upozorila na opasnost pa tako od danas postoji mogućnost prijave oštećenja dimnjaka, a mi ćemo sudjelovati sa 1000 kuna prema svakoj obitelji koja je imala to oštećenje.”, navodi Ačkar te dodaje kako će od danas na službenim stranicama grada za tu prijavu biti navedene sve informacije.

Vatrogasna zajednica do sada je zajedno s gradskom Javnom vatrogasnom postrojbom odradila ukupno 596 intervencija, od čega je velika većina vezana upravo za uklanjanje dijelova dimnjaka i kapa na dimnjacima. “Imamo još desetak intervencija za odraditi, ali te intervencije zahtijevaju građevinske dizalice i auto-ljestve, tako da tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana to planiramo završiti. Imamo jedne vatrogasne auto ljestve i jednu građevinsku dizalicu u pratnji sa vatrogasnim društvom.”, istaknuo je zapovjednik VZG Velike Gorice Ivica Maceković.

Nema većih oštećenja ni u mjesnim odborima

Što se tiče situacije u okolnim mjestima, odrađeni su obilasci. Kako nam govori pročelnik za mjesnu samoupravu, Dražen Bačurin, pregledano je 75 objekata na kojima su uglavnom uočena manja oštećenja, a ponegdje oštećenja i nema. “Na četiri-pet objekata gdje su uočena veća oštećenja zatražen je pregled od strane ovlaštenih statičara. Jedan je takav objekt i pregledan, a radi se o društvenom domu Kuče, ocjena statičara je da je dom dalje za upotrebu uz popravak oštećenja.”

Kao dio operativnih snaga tu su statičari, volonteri i Crveni križ. “Surađuje se i s mjesnim odborima koji nas upućuju na ljude kojima je zaista potrebna pomoć. Donosimo hranu i ostale potrepštine na tjednoj bazi. Također, sa općinama Pokupsko i Kravarsko smo stalno u kontaktu za sve što treba.”, govori nam Renata Deak, ravnateljica Crvenog križ grada Velike Gorice te napominje kako moli ljude da ne donose robu jer trenutno nemaju gdje s njom.