Home Kultura 265. MATIČIN ČETVRTAK Predstavljanje autorske izložbe „Od rata do potresa: pokupska župna...

265. MATIČIN ČETVRTAK Predstavljanje autorske izložbe „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.”

Održat će se u izložbenom prostoru Muzeja Turopolja, u prizemlju zgrade s početkom u 19.30 sati

PODIJELITE

Ovoga se četvrtka u izložbenom prostoru Muzeja Turopolja, u prizemlju zgrade održava malo drugačije izdanje tradicionalnih Matičinih četvrtaka.

S početkom u 19.30 sati Valentina Radoš, kustosica likovne zbirke i muzejska pedagoginja u Muzeju Turopolja, predstaviti će autorsku izložbu „Od rata do potresa: pokupska župna crkva 1991. – 2021.” fokusiranu na prikaz povijesti opremanja župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije (sv. Ladislava) u Pokupskom, njezinom stradavanju u Domovinskom ratu 1991. g., evakuaciji umjetnina, obnovi, ali i oštećenjima nastalima u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine.

Inače, istraživački interesi Valentine Radoš vezani su uz likovne umjetnike prošlosti i sakralnu baštinu Turopolja, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Posavine.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti s temom “Likovna baština Velikogoričko-odranskog dekanata” i švedski jezik i kulturu. Tijekom studija sudjelovala je u skupnom istraživanju o povijesnim satnim mehanizmima tirolskog urara Wendelina Jägera u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini što je rezultiralo dvjema publikacijama i izložbom, a naposljetku i nagradom “Franjo Marković” koju dodjeljuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ako niste u prilici sutra posjetiti predavanje, sljedećih dana možete ga pogledati putem web stranice Ogranka.