Home CRTICE IZ POVIJESTI CRTICE IZ POVIJESTI Napuštena stara osnovna škola u Vukovini

CRTICE IZ POVIJESTI Napuštena stara osnovna škola u Vukovini

Škola je 1857. godine počela s radom u prostorijama župnog dvora, ali ubrzo je općina kupila stari štagalj, obložila ga planjkima i školska zgrada bila je spremna za učitelja i učenike.

PODIJELITE
Vukovina – napuštena stara osnovna škola, autor fotografije: Jozo Vranić, 1977., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Za osnutak škole u Vukovini najviše zasluga ima staročički župnik Nikola pl. Folnegović (1821. – 1884.) koji je bio na čelu župe od 1856. godine pa sve do svoje smrti.

Škola je 1857. godine počela s radom u prostorijama župnog dvora, ali ubrzo je općina kupila stari štagalj, obložila ga planjkima i školska zgrada bila je spremna za učitelja i učenike. Laszowski za štagalj-školu navodi sljedeće: „Nu i taj štagalj-škola imala je na sebi i dobru stranu. Učitelj je mogao zorno pokazati žabu, zmiju, guštera, miša, štakora koji su sami dolazili ispod poda u školu. Pod podom rasla je trava. Zimi bio je štagalj opkoljen vodom, te se mogao i poluotok i otok zorno prikazati.

Zbog iznimno loših i neprimjerenih uvjeta u štaglju, iste je godine kupljena kuća vlastelina Ivana pl. Trpuca u koju se škola i preselila. Osim za potrebe škole kuća je služila i kao stan učitelja, a bila je u neposrednoj blizini župne crkve jer je dogovoreno da će učitelj biti i orguljaš. Za prvog učitelja nove škole odabran je Josip Meštrović iz Krašića.

Na sjednici 2. veljače 1885. godine pod presjedanjem podžupana Dragutina Jagića zaključeno je da se dosadašnja školska zgrada napusti i da se izgradi potpuno nova. Gradnju je preuzeo Engl iz Siska te je iduće godine svečano otvorena jednokatna školska zgrada na fotografiji. Na katu su bile dvije učionice i mala prostorija za potrebe knjižnice, a u prizemlju kuhinja i dva stana za učitelje s po dvije sobe.

Škola je napuštena 1976. godine izgradnjom sadašnje školske zgrade OŠ Vukovina.

Fotografija: Vukovina – napuštena stara osnovna škola, autor fotografije: Jozo Vranić, 1977., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Emilij Laszowski uz suradništvo Velimira Deželića, Povijest plemenite općine Turopolja nekoć Zagrebačko polje zvane (prosvjetni rad), sv. III, Zagreb, 1924. Pretisak Velika Gorica: Plemenita općina turopoljska, Glasnik Turopolja, 2000.; Ivan Gmaz, Školstvo u velikogoričkom kraju 1617. – 1997., Velika Gorica: Narodno sveučilište Velika Gorica, OŠ Eugena Kvaternika, 1998.