Home Kultura “Zvir” u Kinu Gorica

“Zvir” u Kinu Gorica

PODIJELITE

Kao dio programa “Hrvatski maratonci I”, u sklopu 4. maratona kratkometražnih filmova u Kino Gorica sutra u 20 sati stiže Zvir. Film redatelja Miroslava Sikavice premijerno je prikazan i nagrađen u “15 dana autora”, programu koji se uz Filmski festival u Cannesu održava od 1969. godine i otkrio je redatelje poput Georgea Lucasa, Spikea Leeja i braće Dardenne.

Zvir propituje problem bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini. Da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, ali prljav posao, bagerist iz zaleđa mora ukloniti neželjena svjedoka.

Kadar iz filma "Zvir"
Kadar iz filma “Zvir”

Osim nagrade “Illy” Zvir je osvojila Grand prix festivala u Quebecu. Posebnim priznanjem ovjenčana je na Sarajevo film festivalu, a nagrađena je u Kaohsiungu i Villeurbannu. Ove godine publika ju je vidjela i u Solunu, Stockholmu, Sao Paolu, Guanajuatu i drugdje.

Autori scenarija “Zviri” su Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju zaslužna je Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, a za masku Mirna Čurak. Producenti su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler filma. “Zvir” je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.