Home Gospodarstvo Županija dijeli 1,3 milijuna kuna za fotonaponske sustave, kondenzacijske plinske kotlove i...

Županija dijeli 1,3 milijuna kuna za fotonaponske sustave, kondenzacijske plinske kotlove i kotlove na biomasu u obiteljskim kućama

U protekle dvije godine sredstva ovog natječaja iskoristilo 112 kućanstava s područja Zagrebačke županije za što je utrošeno preko 1,6 milijuna kuna

PODIJELITE

U sklopu projekta „Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima“ Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 1,3 milijuna kuna kojim će sufinancirati ugradnju fotonaponskih sustava, kondenzacijskih plinskih kotlova i kotlova na biomasu (peleti/drva) u obiteljskim kućama na svom području. Javni natječaj otvoren je do 1. travnja 2021. godine.

– Zeleni smo prsten oko grada Zagreba i ako želimo zadržati taj status moramo još više paziti kako gospodarimo našim prirodnim resursima te se okrenuti energetski učinkovitijim i okolišno prihvatljivijim sustavima grijanja i proizvodnje električne energije u kućanstvima. U protekle dvije godine sredstva ovog natječaja iskoristilo 112 kućanstava s područja Zagrebačke županije za što je utrošeno preko 1,6 milijuna kuna. Najveća potražnja bila je za sufinanciranjem kondenzacijskih plinskih kotlova – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Prihvatljivi prijavitelji na ovaj natječaj su vlasnici obiteljskih kuća na području Zagrebačke županije, s prebivalištem na adresi prijavljenog objekta. Može se ostvariti pravo na sufinanciranje isključivo jedne od navedenih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije po objektu. Maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju fotonaponskih sustava iznosi 50% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 20.000 kuna, za ugradnju kondenzacijskih plinskih kotlova također 50% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 10.000 kuna, dok za ugradnju kotlova na biomasu (peleti/drva) iznosi 50% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 15.000 kuna.

Prihvatljivi troškovi su troškovi nabave i postave fotonaponske elektrane na vlastitoj kući i troškovi ugradnje i nabave dvosmjernog brojila, kao i troškovi nabave i postave kondenzacijskih plinskih kotlova i kotlova na biomasu (peleti/drva).

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se ovdje, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/8892-267 (radnim danom od 8 do 16 sati) te na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr.