Home Gospodarstvo Župan Kožić proglasio prirodnu nepogodu i za općinu Orle

Župan Kožić proglasio prirodnu nepogodu i za općinu Orle

Prema prethodnoj odluci, prirodna je nepogoda bila proglašena samo za područje grada Velike Gorice, te općine Kravarsko i Pokupsko

PODIJELITE

Na temelju zahtjeva sedam gradova i 20 općina s područja Zagrebačke županije, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom 29. prosinca 2020. radi kojeg je došlo do velikih šteta na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima.

Inače, na području Zagrebačke županije ukupno je 9 gradova i 25 općina. Obvezuju se gradska i općinska povjerenstva da unesu prve procjene štete u Registar u zakonskom roku. Kako smo nedavno izvijestili, prema prethodnoj odluci, prirodna je nepogoda bila proglašena za područje grada Velike Gorice, te općine Kravarsko i Pokupsko, a sada je isto proglašeno i za općinu Orle.

Prirodna nepogoda proglašena je za gradove: Dugo Selo, Ivanić – Grad, Jastrebarsko, Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić te općine: Bedenica, Bistra, Brdovec, Brckovljani, Dubrava, Dubravica, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Pušća, Rakovec i Rugvica.

Inače, u Registar šteta unose se prijave prvih procjena šteta i konačna procjena šteta, a za provedbu ovog zakona nadležna su ministarstva za financije, poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, gospodarstvo, graditeljstvo i prostorno uređenje, zaštitu okoliša i energetiku, more, promet i infrastrukturu koja u konačnosti odlučuju o postupanju nakon potvrde konačne procjene šteta tj. o načinu dodjele pomoći te raspodjeli sredstava pomoći.