Home Izdvojeno Žugaj i Jelušić o održivom razvoju: Zaštititi vodu, staviti u funkciju Jezero...

Žugaj i Jelušić o održivom razvoju: Zaštititi vodu, staviti u funkciju Jezero Čiče…

PODIJELITE

Uoči Dana planete Zemlje , kad u prvi plan dolaze pitanja zaštite okoliša i prirode na važnost tih tema apelirali su kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivo Jelušić te kandidatkinja za njegovu desnu ruku, Brankica Žugaj. Žugaj je istaknula važnost pravovremene i točne, ali i cjeloživotne edukacije u područjima zaštite okoliša, poput pametnog gospodarenja otpadom, ali te razvijanje svijesti o tome da otpad nije smeće već materijal ili proizvod koji možemo ponovno upotrijebiti.

Tako je, među ostalim, naglasila važnost unapređenja sustava prikupljanja bio otpada, a ideja joj je i napraviti u budućnosti pokazni edukacijski centar za obnovljive izvore energije ili pak na Veleučilište uvesti edukacijske programe vezane uz zaštitu okoliša. „Nije dovoljno samo podijeliti kante, moramo naučiti što i kako postupati s otpadom, te kako ga iskoristiti kao obnovljivi izvor energije. Edukacijski centar možemo smjestiti u blizinu škola ili Veleučilišta, sa solarnim panelima i dizalicama topline“, rekla je Žugaj te apelirala na izgradnju Centra ponovne uporabe otpadnog materijala.

Gospodarski razvoj i zaštita okoliša nisu u sukobu, već idu rukom pod ruku, a od prioriteta u tom području Ivo Jelušić navodi zaštitu voda.

„Fokus nam je na zaštiti pitke vode. Trebamo smanjiti nekontrolirano otjecanje otpadnih voda, napokon dovršiti ovaj zamršeni projekt aglomeracije i izgradnje pročistača jer je to sve potencijalna opasnost za vodu koju pijemo. Osim toga, cilj nam je zaštititi jezero Čiče, staviti ga u turističku, gospodarsku i sportsko- rekreacijsku funkciju. Čiče ima ogroman vodeni potencijal, trebao osigurati njegovu budućnost“, zaključio je Jelušić.