Home Izdvojeno Znate li koliko su sigurne velikogoričke škole?

Znate li koliko su sigurne velikogoričke škole?

PODIJELITE

O nasilju u školama u zadnje se vrijeme često govori, a Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod zatražio je u veljači ove godine i da se pitanjem sigurnosti u školama pozabavi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora. Povod za Preporodovu inicijativu je napad učenika na nastavnika u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Zagrebu. Zanimalo nas je kakva je situacija u Velikoj Gorici i trebaju li se roditelji, djeca i nastavnici bojati.

NAJGORA JE OŠ VELIKA MLAKA

Najviše intervencija, njih šest, u prošloj godini policija je imala u Osnovnoj školi Velika Mlaka, no uglavnom se radilo o krađi i provali, a ne o nasilju. Osim u ovoj, policija je dva puta bila i u Osnovnoj školi Vukovina te Srednjoškolskom centru Velika Gorica.

Tijekom 2013. godine u zonama velikogoričkih osnovnih i srednjih škola policija je zabilježila 15 događaja, što je isti broj kao i 2012. godine. Iz policije kažu da se uglavnom radilo o oštećenju tuđe stvari i da su zbog toga na teren izlazili 10 puta. Zbog nasilja su prošle godine policajci intervenirali dva puta. Zabilježena i jedna provala te dvije krađe. Kriminalističkim istraživanjem bilo je obuhvaćeno petoro djece i jedna odrasla osoba.

srednja

VELIKA GORICA JE MEĐU NAJSIGURNIJIMA

– Inače, u odnosu na druge gradove zagrebačke županije, ako uzmemo u obzir da je Velika Gorica šesti grad po veličinu u RH, gotovo da je to najmanji broj događaja na području cijele Policijske uprave zagrebačke, dakle čak značajno manje nego i na području niza gradskih postaja. Manji broj događaja bilježi se samo na području Dugog Sela, Ivanić Grada, Jastrebarskog i Sv. Ivana Zeline – navode iz zagrebačke policije.

PREVENTIVNI PROGRAMI POLICIJE

Kako bi velikogoričke škole i nadalje ostale sigurne, policija provodi niz preventivnih programa. Kroz njih su učenicima predstavljena razna športska društva, kulturno umjetničke udruge i ostali načini kako da djeca kvalitetno provedu slobodno vrijeme, a učenici su pohađali i predavanja u policijskim postajama.

Na području zagrebačke županije također je proveden i program “Ne, zato jer ne” namijenjen učenicima I. razreda srednjih škola na temu problema ovisnosti o opojnim drogama uz prikazivanje dokumentarnog filma “Ecstasy ubija”.